04 februarie 2015, 12:36 Sănătate views 9050
Depresia în faţa televizorului
Foto: jurnalul.ro
04 februarie 2015, 12:36 Sănătate views 9050

Depresia în faţa televizorului

OMS: Peste 350 de milioane de persoane suferă de depresie

A sta ore la rând în faţa televizorului la filme, telenovele sau emisiuni poate fi un semnal care anunţă instalarea depresiei. Este un semnal de alarmă care nu trebuie neglijat mai ales în cazul adolescenţilor.

Potrivit unui recent studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Texas, persoanele, considerate mari "consumatoare" de filme, seriale şi emisiuni de televiziune, prezintă un risc mai mare de a fi depresive, comparativ cu cele care nu au acest apetit pentru oferta tv.

Pentru a aduce probe care să susţină această ipoteză, cercetătorii au studiat starea de sănătate a 316 persoane cu vârste între 18 şi 29 de ani. Verdictul este clar: cu cât participanţii la studiu prezentau simptome proprii depresiei cu atât aceştia căutau un refugiu în faţa micului ecran. Acest fenomen poate reprezenta un semnal de alarmă ce nu trebuie neglijat, explică doctorul Yoon Hi Sung, principalul autor al studiului.

Depresia este o stare profundă, persistentă, intensă de tristeţe, de nemulţumire de sine, de lipsă de energie sau dimpotrivă de agitaţie, de scădere a interesului şi a capacităţii de concentrare etc. , de refuz de a efectua activităţi curente etc.

Într-un raport al OMS, publicat anul trecut, se precizează că depresia este principala cauză de boală la persoanele din grupa de vârstă 10 şi 19 ani, iar sinuciderea, consecinţă directă a depresiei profunde, este a treia cauză de deces. Dar în perspectiva următorilor ani, OMS atrage atenţia asupra pericolului ca depresia să devină a doua cauză de deces şi de handicap.

La ora actuală, la nivel global, depresia este o tulburare mentală care afectează peste 350 de milioane de persoane. Medicul Maria Ladea de la Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. Dr. Al. Obregia" declara, anul trecut, că în ţara noastră prevalenţa depresiei este între 12% şi 20%, dar, din păcate, nu toate cazurile de depresie beneficiază de un tratament prescris de un specialist.

Sursa: jurnalul.ro

Cuvinte cheie:

psihologie , depresie , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
2089 locuitori

Oniţcani este un sat şi comună din raionul Criuleni. Oniţcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Criuleni și la 12 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2089 de oameni. Satul Oniţcani a fost menționat documentar în anul 1604.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.