04 februarie 2015, 10:47 Sănătate views 9012
04 februarie 2015, 10:47 Sănătate views 9012

Alerta intr-un sat din Soldanesti


 

Alerta intr-un sat din raionul Soldanesti. Opt copii de gradinita au ajuns la spital cu diagnosticul hepatita. Responsabilii de la Centrul de Sanatate Publica spun ca totul a pornit de la o persoana purtatoare de infectie.

Aceasta mama povesteste ca sta cu fetita in spital de aproape doua saptamani. Ele au ajuns aici dupa ce micuta acuza dureri in burta, febra si ameteli.

"Am dat analize si ne-au gasit hepatita virala A."

Iar in timpul investigatiilor din spital s-a descoperit ca fetita are si o forma ascunsa de pneumonie.

"Fetita era vesela, am venit, am dat analize si mi-au zis ca avem pneumonie."

Cu inima stransa stau acum si alte mame ale caror micuti sunt internati la spitalul din Soldanesti.

"Am facut probele ficatului si s-a adeverit, ne-au spus ca e hepatita A."

Hepatita este o boala care afecteaza ficatul si, ca si in cazul altor boli, este important ca persoanele sa se adreseze la timp la medic.

Vasile TACU, MEDIC, SPITALUL SOLDANESTI: "Poate sa duca la insuficienta hepatica. Daca nu tin regimul. Poate sa duca chiar si la deces daca nu e tratata corespunzator."

Hepatita este o maladie infectioasa, numita si boala mainilor murdare, de aceea medicii spun ca trebuie respectate in primul rand regulile de igiena.

Vasile TACU, MEDIC, SPITALUL SOLDANESTI: "Respectarea igienii."

Dupa inregistrarea celor opt cazuri de hepatita, specialistii Centrului de Sanatate publica au mers la gradinita pentru a identifica focarul infectiei. Pana la urma s-a dovedit ca micutii, care majoritatea sunt rude, au fost infectati de catre o persoana purtatoare de virus care a venit in vizita.

Vadim GROSU, DIRECTOR CENTRUL DE SANATATE PUBLICA, SOLDANESTI: "Toate aceste cazuri se manifesta habitual, adica unul de la altul."

Dupa investigatii, medicii de la centrul de sanatate publica urmeaza sa decida daca vor inchide temporar gradinita. In prezent, copiii din Moldova sunt vaccinati obligatoriu de hepatita B. Vaccinul contra hepatitei A se administreaza doar la solicitare.

Sursa: protv.md

Cuvinte cheie:

hepatita , copii , Moldova , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1606
Populația:
1902 locuitori

Popeştii de Jos este un sat şi comună din raionul Drochia. Popeştii de Jos este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 28 km de orașul Drochia și la 169 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1902 oameni. Satul Popeştii de Jos a fost menționat documentar în anul 1606.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.