|
Foto: gandul.info |
Cum devii dependent de internet: patru etape
Cele mai multe dintre produsele tehnologice pe care le folosim zi de zi au ceva în comun: ne fac dependenţi de ele. Acest lucru se întâmplă atât în cazul reţelelor sociale precum Facebook şi Twitter, cât şi în cazul unor jocuri precum World of Warcraft şi Angry Birds, scrie wired.com.
Specialiştii spun că utilizatorii acestor produse tehnologice nu devin dependenţi din întâmplare. Nir Eyal, un antrepenor din Silicon Valley, a explicat de curând, într-o carte apărut în acest an, cum are loc această dependenţă.
Potrivit volumului How to Build Habit-Forming Products, sunt patru etape prin care utilizatorul devine dependent.
Nir Eyal spune că a stabilit cele patru etape din observaţiile pe care le-a făcut urmărind evoluţia serviciilor şi produselor online, dar şi din cercetările neurologice şi psihologice, scrie wired. com.
Prima etapă este declanşarea unui stimul, despre care Nir Eyal spune că este cel mai eficient în cazul în care utilizatorul de internet nu se simte confortabil. „Cu cât utilizatorul devine mai dependent, cu atât e mai uşor de agăţat, mai ales atunci când acesta se simte singur, plictisit sau speriat. Când ne simţim singuri, intrăm pe Facebook, când se simţim izolaţi, intrăm pe Twitter", explică Nir Eyal.
Cea de-a doua etapă care duce la dependenţă este acţiunea. Specialiştii spun că facem involuntar unele dintre acţiunile noastre de pe internet. De exemplu, dacă primim un newsletter pe mail şi acesta conţine un îndemn de redistribuire a unei poveşti frumoase, facem acest fără să gândim prea mult.
Recompensele sunt a treia etapă din procesul de dependenţă. Şi aici nu e vorba de recompensele materiale, ci de cele virtuale, precum atenţia din partea prietenilor, acceptarea prieteniei sau o apreciere la un mesaj. Însă, ca recompensa să fie cu adevărat utilă în procesul de dependenţă, trebuie să fie imprevizibilă, în sensul că uneori utilizatorii de internet trebuie să fie luaţi prin surprindere cu câte un concurs cu premii.
Cea de-a patra etapă a procesului de dependenţă este investiţia, ceea ce reprezintă etapa-cheie în procesul de dependenţă. Investiţia înseamnă acest caz postările pe care le fac utilizatorii de internet. De exemplu, o fotografie postată pe Instagram înseamnă o investiţie, care poate fi măsurată în numărul de comentarii şi like-uri alem prietenilor. Dacă poza are multe distribuiri, atunci serviciul îţi trimite o notificare prin care te indeamnă să mai postezi pentru prietenii tăi.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1830
- Populația:
- 434 locuitori
Constantineşti este un sat din cadrul comunei Goteşti, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Cantemir și la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 434 de oameni. Satul Constantineşti a fost menționat documentar în anul 1830.
Comentarii
(0)