|
Foto: gandul.info |
Tulburarea de care poţi suferi fără să îţi dai seama
Persoanele care îşi schimbă constant stările de dispoziţie, oscilînd între euforie şi depresie, ar putea suferi de tulburare bipolară. Primele simptome apar în jurul vîrstei de 18 ani, dar tulburarea este diagnosticată mai tîrziu.
Treci uşor de la stări de euforie la depresie şi nu ştii ce se întîmplă cu tine? Experţii de la Societatea Elveţiană de Psihiatrie şi Psihoterapie spun că acestea sunt simptomele tulburării bipolare, o afecţiune ce nu ar trebui ignorată, deoarece, fără tratament, o persoană afectată de tulburarea bipolară se poate confrunta cu episoade intense de depresie.
În fazele maniacale de tulburare bipolară, persoanele devin hiperactive, euforice sau agitate. Fazele depresive sunt caracterizate prin letargie şi sentimentul de inutilitate. Multe persoane cu tulburare bipolară au avut primul episod de acest tip în jurul vîrstei de 18 ani, dar adesea boala este diagnosticată mai tîrziu, menţionează sursa citată.
Una din probleme este că persoanele care se confruntă cu această tulburare resimt fazele depresive, doar ca pe o stare proastă sau o stare emoţională relativ normală, iar în fazele maniacale nu simt nicio suferinţă şi, prin urmare, nu văd nevoia să ceară ajutor. Schimbările de dispoziţie pot dura luni, sau chiar ani, timp în care pacienţii nu au permanent simptome şi pot avea chiar o stare de spirit stabilă.
Tulburarea bipolară afectează bărbaţii şi femeile în egală măsură. Potrivit psihiatrilor, persoanele care au rude cu tulburare bipolară au şanse mai mari să fie diagnosticate cu această afecţiune. Evenimentele stresante şi abuzul de droguri pot declanşa ciclul stărilor contradictorii.
Un pas important în diagnosticarea tulburării bipolare este excluderea altor factori care ar putea cauza schimbările de dispoziţie. Acestea pot include infecţii ale creierului sau alte afecţiuni neurologice, abuzul de substanţe, problemele cu tiroida, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenţie, efectele secundare ale unor medicamente sau alte tulburări psihice.
Nu există niciun test de laborator pentru identificarea tulburării bipolare. De obicei, psihiatrul pune diagnosticul bazîndu-se pe istoria medicală a pacientului, pe starea sa de spirit şi pe alte simptome.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1517
- Populația:
- 2729 locuitori
Cosăuţi este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cosăuţi și Iorjniţa. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Soroca și la 165 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2729 de oameni. Satul Cosăuți a fost menționat documentar în anul 1517.
Comentarii
(0)