25 octombrie 2015, 10:20 Sănătate views 13200
Studiu: efectele negative ale trecerii la ora de iarnă asupra organismuluii
Foto: libertatea.ro
25 octombrie 2015, 10:20 Sănătate views 13200

Studiu: efectele negative ale trecerii la ora de iarnă asupra organismuluii

R. Moldova trece, în noaptea de sîmbătă spre duminică, la ora oficială de iarnă 2014, ora 4.00 urmînd să devină ora 3.00. Potrivit unor specialişti, efectul schimbării de oră în ultimul weekend al lunii octombrie nu durează, bucuria unui somn prelungit disparînd în cîteva zile.

Un studiu a demonstrat că, odată cu schimbarea orei în luna octombrie, calitatea somnului dispare.

"Bucuraţi-vă de o oră în plus de somn cît puteţi. Trecerea la ora de iarnă le poate oferi un scurt răgaz pentru odihnă acelora care au probleme cu somnul, dar şi celor care dorm bine de obicei, efectele în cazul primilor fiind temporare " a fost concluzia specialiştilor de la Glasgow University, Marea Britanie, care avertizează că efectul schimbării de oră dispare în cîteva zile, potrivit dailymail.co.uk.

Totuşi, explică profesorul Espie, calitatea somnului scade semnificativ odată ce corpul se obişnuieşte cu noul program, iar procesul se accentuează pe măsură ce se instalează iarna.

Romînia trece, în noaptea de sîmbătă spre duminică, la ora oficială de iarnă, ora 4.00 urmînd să devină ora 3.00, iar ziua de 26 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lungă din an.

Ora oficială de vară este aplicată între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie. Pentru trecerea la ora oficială de iarnă, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, astfel că duminică 26 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lungă zi a anului.

Sursa: www.libertatea.ro

Cuvinte cheie:

studiu , ora de iarna , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1602
Populația:
874 locuitori

Bărboieni este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Bărboieni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 12 km de oraşul Nisporeni şi la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 874 de oameni. Satul Bărboieni a fost menționat documentar în anul 1602 cu denumirea Popești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.