13 iulie 2024, 11:00 Sport views 755
Olimpicii Moldovei: Anastasia Nichita, cea pe care nimic nu o oprește în calea sa spre medalia olimpică
13 iulie 2024, 11:00 Sport views 755

Olimpicii Moldovei: Anastasia Nichita, cea pe care nimic nu o oprește în calea sa spre medalia olimpică

Pentru ea bursa olimpică a fost un prim pas făcut către Jocurile Olimpice de la Paris, unde tot ce își dorește mai mult este să performeze și să revină acasă cu titlul de campioană olimpică.

S-a născut pe 19 februarie 1999 în Tătărești, raionul Strășeni, într-o familie modestă, însă acest lucru nu a oprit-o în calea spre olimpul sportiv.

Este istoria luptătoarei Anastasia Nichita, care a câștigat medalia de aur la proba feminină 59 kg la Campionatul European de Lupte din 2020, desfășurat la Roma. În același an, a luat aurul la aceeași probă la 2020 Individual Wrestling World Cup, competiție organizată în locul Campionatului Mondial.

„Când eram mică îmi doream să devin fotomodel și polițistă. Nu știu ce aș fi ales, dar tot ceva legat de sport, eu de mică, de când mă țin minte am iubitul sportul indiferent că sunt lupte, alergare sau fitness. Mama a plecat la muncă în Grecia când eu aveam șase ani. Era foarte greu financiar după ce părinții au divorțat. Tata nu se implica în creșterea noastră și mama era nevoită să plece peste hotare, iar noi am rămas în grija bunicilor. Eu eram în clasa a treia când fratele mi-a spus să merg cu el. De acolo a început totul. În clasa a șasea am mers la Liceul Sportiv”, a mărturisit luptătoarea Anastasia Nichita.

În 2018, la Campionatul European de Lupte U23 din Istanbul, ea a câștigat medalia de argint la proba feminină 59 kg. La Campionatul Mondial de Lupte U23 din 2019 din Budapesta, a câștigat iar medalia de argint la proba feminină 59 kg, cedând în finală sportivei Yumeka Tanabe din Japonia.

În 2019, la Campionatul European de Lupte de la București, ea a câștigat una din medaliile de bronz la proba feminină 57 kg. În același an, a mai câștigat o medalie de bronz la proba feminină 57 kg la Jocurile Europene din 2019, desfășurate la Minsk, ultimul meci fiind câștigat în fața lui Grace Bullen din Norvegia.

În 2020, Anastasia Nichita a câștigat medalia de aur la proba feminină 57 kg, atât la Campionatul European de Lupte de la Roma, cât și la 2020 Individual Wrestling World Cup, o competiție desfășurată la Belgrad care a înlocuit în acel an tradiționalul Campionat Mondial.

La Jocurile Olimpice de la Tokyo s-a clasat pe locul 7.

La începutul anului 2024, sportiva era pe primul loc în clasamentul Federației Internaționale de Lupte în categoria sa de greutate (57 kg).

Cele mai importante medalii:

  • Bronz la Campionatul european din 2019 de la București, România
  • Bronz la Jocurile Europene de la Minks, Belarus din 2019
  • Aur la Campionatul European de la Roma, Italia din 2020
  • Aur la Individualele Wrestling World Cup de la Belgrat, Serbia din 2020
  • Bronz la Campionatul European de la Varșovia, Polonia din 2021
  • Aur la Campionatul European de la Budapesta, Ungaria din 2022
  • Aur la Campionatul Mondial de la Belgrad, Serbia din 2022
  • Aur la Campionatul European de la Zagreb, Croația din 2023

De menționat că Anastasia Nichita a fost desemnată cea mai bună sportivă a anului din Republica Moldova în anii 2019, 2020 și 2023.

”Mulțumesc din suflet pentru oportunitatea de a primi o bursă olimpică. Această bursă a fost un adevărat sprijin în călătoria mea către Jocurile Olimpice Paris 2024.

Datorită acestei burse, am avut posibilitatea să organizez cantonamente individuale, să beneficiez de o alimentație corectă și de suplimente nutritive, precum și să-mi procur echipamentul sportiv necesar pentru antrenamente și competiții.

Bursa olimpică a fost cu adevărat un mare beneficiu pentru mine și am profitat la maximum de ea în toată această perioadă pentru a mă pregăti pentru cel mai mare eveniment sportiv al lumii – Jocurile Olimpice!”, a declarat în ajunul Jocurilor Olimpice de la Paris sportiva.

Cel mai mare vis al său rămîne a fi obținerea unei medalii olimpice.

”Desigur cel mai mare vis al meu este să devin campioană olimpică, acesta este cel mai mare vis și cu asta mă culc și mă trezesc în fiecare dimineață”, mărturisea anterior luptătoare.

Într-un interviu anterior, Anastasia a povestit că, uneori, simte frica adversarelor.

„Pentru mine asta e un avantaj”. În schimb, pe ea, „fiecare pierdere mă motivează”. Totuși, în pofida gândirii de campion, a avut lupte pe care greu le-a depășit psihologic, dar și fizic, pentru că de multe ori a ieșit pe saltea având deja traume.

„Cât ești bună în sport, ești vedetă, iar dacă ți se întâmplă ceva, te uită toți. Eu deja asta am înțeles și am acceptat”, a subliniat sportiva.

Campioana mondială la lupte, Anastasia Nichita, este antrenată chiar de logodnicul său.

Anterior, sportiva mărturisea că unul din cele mai mari visuri ale sale este să deschidă o școală sportivă.

„Mi-aș dori să deschid o școală sportivă cu mai multe posibilități, poate să antrenez și să educ noi generații care să calce pe urmele mele și poate să fie și mai buni”, a povestit Anastasia.

Jocurile Olimpice și Paraolimpice de la Paris vor avea loc în perioada 26 iulie - 8 septembrie 2024, în diferite locații din Paris și din regiunea Île-de-France.

Te îndemnăm să susții echipa olimpică! #HaiMoldova

Totodată, dacă ești un suporter înrăit al sportivilor moldoveni, te îndemnăm să te abonezi la pagina de facebook Noi.md Sport unde vei afla ultimele noutăți din sport.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
3116 locuitori

Ocniţa este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte localităţile Maiovca și Ocnița. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Ocnița și la 239 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3116 de oameni. Satul Ocnița a fost menționat documentar în anul 1431.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.