Mişcarea de Tineret Voievod: Canonizarea lui Ştefan cel Mare a fost un act de consolidare a valorilor naţionale şi spirituale
Foto: moldovenii.md |
Mişcarea de Tineret Voievod, în semn de recunoştinţă şi respect faţă de marele voievod Ştefan cel Mare şi Sfînt, canonizat graţie meritelor sale, recunoscut de popor şi biserică, va marca ziua de 2 iulie cu un program educativ. La ora 9:00 reprezentanţii Mişcării Voievod au depus flori la monumentul Ştefan cel Mare şi Sfînt din centrul capitalei.
În acest an reprezentanții mișcării au oferit în dar o icoană Părintelui Mihai din localitatea Andrieș, județul Iași, în semn de apreciere a meritelor în promovarea valorilor creștine, dar și pentru faptul ca a fost un susținător al creării Parohiei Sfîntului Voievod Ștefan cel Mare din Iași.
Anul acesta se împlinesc 556 de ani de la înscăunarea lui Ștefan al III-lea pe tronul Moldovei. În glorioasa şi îndelungata sa domnie (1457-1504) Ştefan III cel Mare s-a manifestat, întîi de toate, ca promotor al consolidării puterii centralizate a statului medieval, aceasta fiind chezăşia independenţei ţării, ocrotirii integrităţii ei teritoriale, afirmării ei în contextul european. În acest scop, Ştefan al III-lea promovează o politică de întărire a autocraţiei şi de restabilire a domeniului domnesc.
Reprezentanții mișcării consideră că această dată este importantă pentru poporul moldovenesc, consolidat în trecut în jurul unor valori naţionale care i-a adus echilibrul spiritual şi forţa de a trece peste timpuri grele marcate de războaie. Faptele marelui domnitor au relevat nu doar inteligenţa şi arta de a conduce, dar şi capacitatea de a uni poporul în jurul unei idei promovate de unii şi pînă astăzi.
Federaţia de Luptă Naţională "Voievod", care include şi o Mişcare de Tineret, încă din primii ani de la fondare a fost adepta principiilor şi valorilor promovate de Ştefan cel Mare şi Sfînt, un apărător al creștinătății şi neamului nostru, un om al dreptăţii, mereu aproape de însuşirile şi năzuinţele noastre. Prin chipul lui Ştefan cel Mare, poporul nostru din toate hotarele a cunoscut recunoaştere şi respect.
Stilul de luptă "Voevod" nu înseamnă doar pregătirea unui sportiv în baza unor elemente caracteristice luptei naţionale, dar şi educaţie în spiritul creștinătății, toleranţei şi încrederii. Lupta este tratată ca o formă de manifestare paşnică, promovată în sălile de antrenament, iar doctrina federației "Voievod" reprezintă și o modalitate de însuşire a unor principii de viaţă care ar readuce echilibrul spiritual într-o lume aflată în căutarea propriei conştiinţe naţionale.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1443-1453
- Populația:
- 1187 locuitori
Teliţa este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Teliţa și Teliţa Nouă. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Anenii Noi și la 49 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1187 de oameni. Satul Telița a fost menționat documentar între anii 1443-1453.
Comentarii
(0)