|
La Chișinău s-a desfășurat Festivalul Euro-Asiatic de Arte Marțiale „Voievod 2015” (VIDEO)
Sîmbătă și duminică, la Chișinău s-a desfășurat Festivalul Internațional de Arte Marțiale „Voievod 2015”, informează NOI.md. Acest eveniment sportiv-cultural este organizat în fiecare an de Federația de Luptă Națională „Voievod” și reunește luptători și amatori de arte marțiale din diferite țări. În cadrul festivalului s-a desfășurat și campionatul la arte marțiale, care în acest an a fost cîștigat de sportivii din Moldova. Actuala ediție a festivalului este dedicată aniversării a 70-a a Marii Victorii asupra fascismului.
Campionatul și festivalul „Voievod 2015” s-au desfășurat la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport din Moldova. În acest an evenimentul a reunit peste 20 de echipe din 11 țări, inclusiv Moldova, Ucraina, Rusia, Polonia, Turcia, Cipru (Republica Turcă a Ciprului de Nord), România, Azerbaidjan, Marea Britanie. Festivalul „Voevod” este organizat pentru a 13-a oară și deja al patrulea an el este poziționat ca „Euro-Asiatic”.
Campionatul s-a desfășurat la trei categorii de vîrstă (copii, cadeți, maturi) și patru categorii de greutate. În cadrul competițiilor au fost puse în joc peste 40 de seturi de medalii și trei centuri profesionale la versiunea V-1. Luptătorii (feminin și masculin) au concurat la procedee de luptă complexe și confruntări pe ringul profesional după regulile V-1. Echipa Moldovei a obținut cele mai multe distincții.
În calitate de oaspeți de onoare ai evenimentului, pe care Federația de Lupte Naționale „Voievod” l-a dedicat aniversării a 70-a a Marii Victorii asupra fascismului, au fost veteranul Marelui Război pentru Apărarea Patriei Vladimir Buhenco, ambasadorul Turciei în Moldova, Mehmet Selim Kartal, conducerea holdingului „DAAC-Hermes”, veterani ai artelor marțiale, entuziaști, reprezentanți ai Consiliului Veteranilor Forțelor Armate. În cadrul ceremoniei festive de deschidere a festivalului cei mai buni sportivi, administratori sportivi și sponsori au primit distincții pentru contribuția în dezvoltarea sportului și a Federației de Lupte Naționale Voievod. Cea mai înaltă distincție – „Sabia lui Ștefan cel Mare” (copia originalului efectuată de meșteri spanioli) și icoana lui Ștefan cel Mare și Sfînt – i-au fost înmînate președintelui holdingului „DAAC-Hermes”, cunoscutului promotor și mecenat al sportului moldovenesc, Vasile Chirtoca.
Atmosfera a fost încinsă de ansamblul „Joc” și formația „Lume”.
NOI.md a aflat ce cred cei adunați despre rolul și importanța promovării și susținerii artelor marțiale în Moldova.
Președintele Federației de Lupte Naționale Voievod, Nicolae Pascari: În primul rînd, artele marțiale disciplinează băieții. În țările unde artele marțiale tradiționale sînt cultivate la nivel de stat (China sau Japonia) oamenii devin altfel – mai disciplinați, cu o capacitate de lucru mai mare, cu un caracter mai puternic. Pentru tineret este foarte important să meargă pe calea cea dreaptă. Federația de Lupte Naționale Voievod învață nu doar să lupți, dar și cultivă patriotismul. Discipolii noștri studiază istoria Moldovei, cultura națională. Avem un compartiment care se ocupă de reconstituirea modului de trai, a costumelor, uneltelor și armelor folosite de strămoșii noștri.
Președintele holdingului „DAAC-Hermes”, Vasile Chirtoca: Pentru a înțelege ce înseamnă sportul în viața unui tînăr, ce impact are el asupra vieții mature și carierei, trebuie să treci singur prin aceasta. Am doi feciori și cunosc destul de bine mediul în care cresc copiii noștri. Realitatea este de așa natură, încît nu poate să nu provoace îngrijorare și aceasta te motivează puternic să susții acele sporturi care permit să atragi copiii din stradă, să-i protejezi de droguri și lumea criminală, să educi adevărați bărbați, care îi fac pe copiii noștri hotărîți și îi învață să se realizeze ca cetățeni și adevărați oameni. Sportul are un rol social foarte important. Sportul unește, iar pentru a înțelege aceasta, trebuie să-l practici.
Președintele Guvernului Tinerilor din Găgăuzia, Nina Dimoglo: Printre planurile Guvernului Tinerilor din Găgăuzia se numără deschiderea unei filiale a Federației Voievod în autonomie. Sînt convinsă că va fi de folos, în special pentru dezvoltarea tineretului, or, Voievod nu doar unește și instruiește un tineret sportiv, dar și un tineret educat în spirit patriotic. O asemenea abordare contribuie la dezvoltarea politicii de tineret în ansamblu. În Găgăuzia artele marțiale sînt prezente, însă nu în măsura în care ar trebui. Avem o secție de kyokushin karate, cîteva secții de taekwondo, care activează în Ceadîr-Lunga, Comrat și Vulcănești. Însă în autonomie deocamdată nu există o organizație pentru dezvoltarea tineretului, care ar cuprinde întreaga regiune sau majoritatea localităților. Da, tinerii noștri vin la Chișinău la competiții și atestare, însă această activitate nu este suficient de dezvoltată și necesită a fi susținută. Ar fi foarte bine ca tineretul găgăuz să aibă posibilitatea de a merge la competiții internaționale, să fie la curent cu tendințele sportive și de tineret mondiale. Aceasta îi va stimula să se dezvolte în continuare.
Directorul Clubului sportiv de arte marțiale din Rîbnița, Serghei Corovai: Despre necesitatea și folosul practicării artelor marțiale se vorbește mult, dar ar fi bine ca acest domeniu să devină program de stat. Acel spirit și entuziasm care promova lupta în perioada sovietică în mare măsură era stimulat de politica statului. Atunci, după foamete și război oamenii aveau nevoie de sărbătoare. Dar ce este lupta, dacă nu o sărbătoare a puterii, curajului, determinării?!
În afară de aceasta, artele marțiale unesc destul de reușit cele două maluri ale Nistrului. În sport nu este loc pentru confruntare politică sub nicio formă, cu atît mai mult în Moldova. Pe ambele maluri ale Nistrului locuiesc moldoveni, ce fel de conflicte putem avea? Noi avem relații de prietenie, ne distrăm și nu văd niciun fel de constrîngeri. Apropo, în acest sens îmi place mult ideea Festivalului Internațional de Arte Marțiale, unde ne-am adunat pentru a reprezenta Patria noastră, Moldova. Este ceva superb!
Coordonatorul programelor Alianței Mondiale YMCA (Young Men’s Christian Association), Mihail Guskov: Sportul unește inimile și în lumea noastră, care, cu regret, este bogată în conflicte ce puțin probabil că vor fi soluționate în timpul apropiat. Sportul joacă un rol pozitiv deosebit. S-ar părea că copiii își împart pumni în stînga și dreapta, însă după luptă se cuprind călduros! Sportul te disciplinează, îți cultivă respect față de adversar și față de cei mai în vîrstă.
În timpul nostru, dominat de calculatoare, cînd și copiii comunică prin intermediul rețelelor de socializare, comunicarea pe viu de care tineretul are parte prin intermediul programelor sportive este foarte prețioasă. În afară de aceasta, sportul ajută la educarea patriotică a tineretului. Iar respectul și dragostea față de adversar contribuie la o înțelegere mai bună între state.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1436
- Populația:
- 602 locuitori
Donici este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Donici, Camencea și Pocşeşti. Localitatea se află la distanța de 30 km de oraşul Orhei şi la 67 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 602 oameni. Satul Donici a fost menționat documentar în anul 1436.
Comentarii
(0)