07 iunie 2024, 18:00 Caleidoscop views 1119
Triumful gunoiului. De ce internetul a încetat să ne mai facă plăcere
07 iunie 2024, 18:00 Caleidoscop views 1119

Triumful gunoiului. De ce internetul a încetat să ne mai facă plăcere

S-ar părea, că rețelele de socializare au fost create pentru comunicare, deci în viața noastră virtuală ar trebui să avem tot mai multă și mai multă comunicare. Dar, dacă ai apucat rețelele de socializare de acum 10 – 15 ani, ai observat probabil că acolo comunicare treptat se reduce la zer. Acum feed-ul constă din gunoaie, reclamă și conținutul influencerilor, dar nu din postările prietenilor sau comunităților care te interesează.

Probabil, interfața comodă pentru comunicare este mai puțin avantajoasă conducerii rețelelor, ca interfața predestinată consumului solitar de conținut. Acum tot ce se cere de la noi e să vizionăm postările similare ale tinerilor influenceri. Karl Ceaica – despre aceea cum cel mai grandios mecanism de comunicare din istoria omenirii aproape că a încetat să-și mai îndeplinească funcțiile.

În ultimul timp feed-ul meu de Twitter este mereu încărcat cu aceleași postări — spre exemplu, zilele trecute erau postările despre romanul dintre Taylor Swift cu fotbalistul Travis Kelce. Utilizatorii care au dorit să abordeze o altă temă au fost pur și simplu ignorați de algoritm. În plus, se pare că pe această platformă persoanele care au plătit verificarea au prioritate — și deseori este vorba despre oameni cu viziuni extreme de dreapta și predispuse să mintă. Musk deseori îi remunerează în funcție de popularitatea publicației, dar fără a ține ciont de veridicitatea acesteia. Decăderea sistemului a fost evidentă mai ales în videoclipurile false despre Palestina și Israel, distribuite generos.

Și în alte unghere ale internetului lucrurile arată sumbru. Pe feed-ul instagramului* în locul pozelor prietenilor văd acum postări vechi și publicitate. Motorul de căutare Google oferă rezultate necalitative. Iar Facebook dezvoltă chatbot-uri „obraznice” bazate pe inteligență artificială, pe care le adaugă la aplicațiile sale. Pare că ni se propune să comunicăm cu ceva de genul spam-bot.

Se pare că era rețelelor sociale ca loc pentru comunicarea oamenilor s-a încheiat. Decăderea fulgerătoare a Twitterului prezice o nouă eră a internetului, care va fi mai puțin plăcută ca precedenta. Vă amintiți voia bună care domnea în internet? Puteau descoperi un site, de existența căruia nu bănuiai, puteai primi un meme pe care încă nu l-ai văzut, puteai chiar încerca un joc în browser. Acum asta nu mai este la fel de accesibil ca acum 10 ani. În mare parte, deoarece o grămăjoară de rețele de socializare gigantice a capturat spațiul deschis al internetului, a adunat utilizatorii și i-a supus propriilor sisteme de sortare a conținutului, netransparente și foarte schimbătoare. După ce aceste platforme vor dispărea, ele nu vor fi înlocuite cu altele noi. Că doar s-a încercat atragerea utilizatorilor Twitter pe mai multe site-uri alternative (inclusiv Bluesky și Discord), însă aceste platforme nu au mai putut acumula un auditoriu serios.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

deşeuri , internet

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
0 locuitori

Suhaia Rîbnița este un sat din cadrul comunei Cobasna din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Rîbnița și la 126 km de Chișinău. În prezent este o localitate depopulată. Satul Suhaia Rîbnița a fost înființat în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.