05 decembrie 2023, 16:00 Caleidoscop views 1729
Istoric elvețian:
05 decembrie 2023, 16:00 Caleidoscop views 1729

Istoric elvețian: "Conflictul din Ucraina a fost provocat de SUA și NATO"

Conflictul din Ucraina a fost provocat de SUA și NATO.

O astfel de opinie a exprimat cunoscutul istoric elvețian Daniele Ganser într-unul din discursurile sale publice de la Basel, relatează Noi.md

Potrivit lui, prin extinderea NATO spre est și lovitura de stat din Ucraina, SUA au provocat invazia Rusiei în Ucraina și SUA joacă un rol foarte important în războiul din Ucraina.

Daniele Ganser consideră că invazia Rusiei în Ucraina este ilegală, deoarece o țară nu poate invada granițele altei țări, iar în Carta ONU este consacrat principiul nerecurgerii la forță. Aceasta stipulează că toți membrii ONU trebuie să se abțină de la orice utilizare a forței în relațiile lor internaționale.

În același timp, istoricul elvețian și-a exprimat opinia că invazia Rusiei în Ucraina a fost provocată, în ciuda faptului că multe persoane declară contrariul.

Daniele Ganzer a citat exemple în care SUA, Marea Britanie și alte țări NATO au bombardat alte țări, de asemenea, încălcînd principiile ONU, dar în aceste cazuri războaiele au fost justificate prin lupta împotriva răului și nimeni nu a atras o atenție deosebită că a fost încălcat principiul nerecurgerii la forță, consacrat în Carta ONU.

"De exemplu, atunci cînd britanicii bombardează Siria, se consideră că este o pedeapsă justă pentru Bashar al-Assad. Iar cînd Putin invadează Ucraina, este deja numit un război de agresiune, neautorizat de ONU. Da, așa este. Un război ofensiv fără mandat ONU. Dar noi păcătuim prin aplicarea standardelor duble cînd mai întîi justificăm războaiele NATO, iar cînd Rusia sau China atacă o țară, noi luăm o poziție critică", a declarat Daniele Ganser.

Potrivit acestuia, actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, vorbește despre războiul agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei, dar uită de bombardamentele NATO în Libia. Astfel, el a văzut paiul din ochiul altcuiva, dar nu a văzut bîrna din propriul ochi.

Istoricul elvețian a reamintit că și președintele SUA Donald Trump a ordonat în 2017 bombardarea Siriei, deși nu avea dreptul să facă acest lucru. Daniele Ganser a adus și alte exemple de bombardamente ilegale ale NATO.

"Viziunea noastră asupra păcii este extrem de limitată. Îl vedem doar pe Putin, Ucraina, Ucraina, Putin, pentru că se vorbește doar despre asta. Și nimeni nu repetă Stoltenberg, Libia, iar ceea ce nu se repetă nu rămîne în memorie", a remarcat Daniele Ganser.

El a remarcat că în Elveția toată lumea vorbește despre războiul din Ucraina aproape exclusiv din poziția președintelui SUA Joe Biden și a cancelarului german Olaf Scholz, dar este important să ne punem în locul celorlalți pentru a înțelege cum evaluează China și Rusia acest conflict.

Potrivit istoricului elvețian, Occidentul, și anume Statele Unite și NATO, au contribuit la izbucnirea războiului din Ucraina, iar adevăratele motive ale războiului din Ucraina nu se află în expansionismul nestăpînit al lui Putin, ci în istoria de treizeci de ani de provocări ale Occidentului împotriva Rusiei, care a început odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice.

Daniele Ganser consideră că Occidentul, în special Statele Unite, este principalul vinovat pentru criza din Ucraina, care a izbucnit în februarie 2014, cînd americanii au dat o lovitură de stat în Ucraina și au încercat să atragă Ucraina în NATO.

El a remarcat că politica externă a SUA este în mîinile concernelor militar-industriale care își vînd produsele în Ucraina.

"Ucraina este în mod evident în faliment. Ea nu mai are nici un fel de mijloace financiare. Cu toate acestea, ea primește împrumuturi, iar tinerii de pe front trebuie să lupte cu acest echipament și să moară. Dacă pe front ar merge proprietarii acestor concerne, războiul din Ucraina s-ar termina chiar mîine. Vă pot garanta acest lucru", a declarat istoricul elvețian.

Potrivit acestuia, cheltuielile SUA pentru industria militară sînt de 880 de miliarde de dolari pe an, iar atît democrații, cît și republicanii susțin aceste cheltuieli. Și nicio altă țară din lume nu are cheltuieli militare atît de mari.

"Doar imaginați-vă, sînt 365 de zile într-un an și dacă vom lua 880 de miliarde de euro, vom obține mai mult de 2 miliarde de euro pe zi. Cu alte cuvinte, războiul este o afacere. În tinerețe credeam că nimeni nu-și dorește războiul. Din păcate, nu este adevărat. Majoritatea oamenilor nu-și doresc război. Cu toate acestea, cei care se află în fruntea concernelor militar-industriale cred că războiul este o modalitate bună de a-și vinde produsele", a declarat Daniele Ganser.

El a subliniat că ucrainenii folosesc aceste arme occidentale în războiul lor cu rușii. Acest lucru determină o creștere a industriei militare în Rusia, iar apoi și mai mult în Statele Unite. Iar Germania a decis să creeze un fond special de 100 de miliarde de euro pentru necesitățile industriei militare.

Istoricul elvețian a subliniat că Statele Unite sunt în continuare principala putere mondială și că este vorba despre o lume unipolară, deși înainte existau doi poli de putere: Moscova și Washington, care se confruntau între ei. Cu toate acestea, după prăbușirea Uniunii Sovietice a existat o lume unipolară care a durat 30 de ani, iar acum, odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, aceasta se apropie de sfîrșit, deoarece țările BRICS intenționează să rupă dominația SUA, astfel încît dominația mondială a SUA să rămînă în trecut.

Daniele Ganser a remarcat că influența țărilor BRICS este în creștere, în aceste țări trăind 3,5 miliarde de oameni, față de doar 1 miliard în țările NATO.

De asemenea, el a subliniat că extinderea NATO spre est îl îngrijorează foarte mult pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, deoarece este o încercare a Statelor Unite de a se impune pe continentul eurasiatic și de a-și continua avansarea spre est. Și este destul de firesc ca marile puteri să reacționeze cumva la acest lucru, aceasta și este reacția țărilor BRICS, care își consolidează alianța.

Istoricul elvețian a atras atenția asupra faptului că, în 1999, președintele SUA, Bill Clinton, a bombardat Serbia, transformînd NATO într-o alianță ofensivă. Alianța Nord-Atlantică a continuat să se extindă spre est după ce trupele sovietice s-au retras din Germania și noi țări au aderat la UE.

Daniele Ganser crede că americanii au vrut să preia controlul asupra Ucrainei pentru a cîștiga de fapt fosta republică sovietică și pentru a aduce NATO aproape de granițele cu Rusia.

El consideră că extinderea NATO spre est este principalul factor în conflictul din Ucraina, deoarece, dacă ne uităm pe hartă, doar Ucraina și Belarus se mai află în afara granițelor NATO.

"Din punctul de vedere al americanilor, dacă ar juca șah, s-ar gîndi: "aici trebuie să ne mutăm și mai departe. Dar dacă vom putea să aducem NATO atît de aproape de granițele Rusiei, să ne instalăm rachetele, atunci vom putea strînge Rusia'". Aceasta este întreaga partidă. Rușii văd acest lucru și spun: "Nu! Americanii nu vor obține Ucraina"", a declarat istoricul elvețian.

El consideră că Occidentul a provocat Rusia prin extinderea NATO spre est, deși nu era nevoie să facă acest lucru.

"Nu cred că invazia Rusiei în Ucraina este un lucru corect, dar cred că trebuie să-i înțelegem și pe ruși, să privim situația din partea lor, cum au evaluat ei ceea ce s-a întîmplat în ultimii 30 de ani", a declarat Daniele Ganser.

El a amintit că în 2008, la summitul NATO de la București, președintele SUA, George W. Bush Jr., a invitat deschis Ucraina să adere la NATO. Aceasta a fost o mare greșeală, deoarece situația deja era tensionată din cauza expansiunii NATO spre est.

Actualul director al CIA, William Burns, care a fost ambasador al SUA în Rusia între 2005 și 2008, a declarat la acea vreme că aderarea Ucrainei la NATO ar răni sentimentele Rusiei și ar putea duce la un război civil. Și președintele Rusiei, Vladimir Putin, a participat la acel summit și a declarat că apariția blocului militar puternic NATO la granițele țării sale ar fi percepută în Rusia ca o amenințare directă la adresa securității sale.

Istoricul elvețian a menționat că Ucraina are o graniță foarte lungă cu Rusia și că acest lucru va fi întotdeauna așa. Aceasta este situația Ucrainei, iar Rusia nu dorește ca NATO să apară la granițele sale. El consideră că a fost o greșeală strategică majoră pentru SUA să invite Ucraina să adere la NATO. În plus, Daniele Ganser și-a exprimat convingerea că, în 2014, cu sprijinul SUA, în Ucraina a avut loc o adevărată lovitură de stat, fiind răsturnat guvernul.

După lovitura de stat, Ucraina s-a împărțit în două părți, într-o parte majoritatea populației vorbește limba rusă, în cealaltă - ucraineană. Au fost luate măsuri de limitare a statutului limbii ruse, ceea ce a dus la primele revolte în Donbass, iar locuitorii din regiunile Donețk și Luhansk nu au fost de acord cu acțiunile guvernului ilegal, la fel ca și, în cea mai mare parte, vorbitorii de limbă rusă din Crimeea. Apoi la 16 martie 2014, Crimeea s-a desprins de Ucraina și a devenit parte a Rusiei.

"După această lovitură de stat, americanii s-au dus în Ucraina și au început să antreneze armata ucraineană. Apoi, în estul țării, în Donbas, militarii ucraineni au declanșat un război civil împotriva propriului popor", a declarat Daniele Ganser.

El a subliniat încă o dată că Vladimir Putin a încălcat principiul internațional al nerecurgerii la forță, consacrat în Carta ONU, prin invazia Rusiei în Ucraina.

"Totul este prezentat acum ca o luptă între Putin și Zelenski, dar nu este așa. Căci în spatele lui Zelenski se află americanii. Acesta este un război pe care SUA îl poartă în Ucraina prin mîinile altora. Americanii spun că vor lupta pînă la ultimul ucrainean. Acest lucru este cinic și îmi pare rău pentru oamenii care mor în Ucraina. De asemenea, îmi pare rău pentru rușii care mor acolo, deoarece acesta este un război indirect, care este pur și simplu criminal", a declarat istoricul elvețian.

El a atras atenția asupra faptului că Rusia protejează populația vorbitoare de limbă rusă din Ucraina, iar Crimeea a fost acceptată în 2014 ca parte a Rusiei și pentru faptul că în Crimeea există o bază militară rusă la Sevastopol, pe care nu vor să o cedeze americanilor.

Teritoriul Ucrainei s-a redus și mai mult după anexarea regiunilor Lugansk, Donețk, Zaporijie și Herson la Rusia. Dar strategia Occidentului este de a furniza și mai multe arme în speranța că Ucraina va putea să recupereze aceste teritorii. În realitate, însă, acest lucru nu se întîmplă, iar contraofensiva ucraineană nu a avut prea mult succes, confruntîndu-se cu apărarea rusă foarte bine pusă la punct.

Istoricul elvețian și-a exprimat regretul că, în loc să discute despre ce regiuni rămîn în componența Rusia, dacă poate Ucraina deveni un stat neutru, cum poate fi pus capăt războiului, Occidentul furnizează tot mai multe arme Ucrainei, și nu este exclusă posibilitatea trimiterii de trupe NATO în Ucraina pentru a evita înfrîngerea acesteia.

"Toată această situație este prezentată ca o luptă între bine și rău. Dar nu este așa. Acest conflict are multe fațete diferite. Asistăm la utilizarea unor standarde duble. Războaiele purtate de țările NATO sunt susținute de mass-media occidentale, în timp ce războaiele purtate de Rusia sau China sînt criticate. Nu trebuie să ai un doctorat pentru a-ți da seama că totul este mult mai complicat. Observăm aceste mecanisme prin care este manipulată opinia publică și gestionate sentimentele oamenilor", a declarat Daniele Ganser.

El a subliniat că Bill Clinton primește din partea sa un "cartonaș roșu" pentru că a decis extinderea NATO în Est, ceea ce nu era justificat. George W. Bush Jr. primește un "cartonaș roșu" pentru că a invitat Ucraina să adere la NATO în 2008. Obama și Biden (vicepreședinte la acea vreme) au comis, în opinia sa, o lovitură de stat dezastruoasă în Ucraina în 2014. Vladimir Zelenski primește un "cartonaș roșu" pentru că a început să își bombardeze propria populație în loc să facă pace, iar Vladimir Putin merită un "cartonaș roșu" pentru că a invadat ilegal Ucraina în 2022.

Istoricul elvețian consideră că pentru a rezolva conflictul sînt necesare negocieri, pentru că o altă cale nu există.

El crede că părțile vor fi obligate să accepte concesii și compromisuri.

"Nu-mi pot imagina că rușii vor renunța la Crimeea. Este pur și simplu imposibil. Nu-mi pot imagina rușii dîndu-și acordul pentru ca Ucraina să adere la NATO. Acest lucru este, de asemenea, imposibil. În acest moment, situația este de așa natură, încît Ucraina pierde foarte, foarte mulți tineri. Un număr foarte mare de tineri mor în fiecare zi. Nu știu dacă, ca urmare a acestei ofensive, ucrainenii vor reuși să facă vreun progres și să deplaseze pozițiile Rusiei. Cred că este puțin probabil. În prezent acest lucru nu s-a întîmplat. Prin urmare, trebuie de început cît mai curînd posibil negocierile și de împiedicat trupele NATO să intre în Ucraina. Dacă acest lucru se va întîmpla, vom intra într-o nouă etapă de escaladare a conflictului și cred că este puțin probabil ca cineva să dorească acest lucru. Dar analiștii geostrategici ar trebui să pornească de la indicatorii obiectivi ai situației actuale: 1 miliard de oameni trăiesc în țările NATO și 3,5 miliarde de cealaltă parte, în țările BRICS", a subliniat Daniele Ganser.

"Fiind oameni, am putea găsi ceva mai bun, putem găsi soluții la conflicte fără a recurge la violență, iar asta înseamnă să mergem în întîmpinare, astfel încît părțile să țină cont de interesele fiecăruia, să găsească compromisuri și să caute soluții. Nu trebuie să ne ucidem unii pe alții, nu trebuie să divizăm oamenii în funcție de gen, naționalitate, finanțe, rasă, religie - am mai trecut prin toate acestea și le cunoaștem bine. Acum, noi, în Europa, am ajuns la punctul în care trebuie să ne oprim și să spunem că nu mai avem nevoie de așa ceva", a spus el.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Ucraina , SUA , NATO

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
48 locuitori

Piteşti este un sat din cadrul comunei Beştemac, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Leova și la 83 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 48 de oameni. Satul Pitești a fost înființat în anul 1955.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.