08 iunie 2023, 12:30 Caleidoscop views 2603
Belarușii din Moldova au sărbătorit Ziua Sfintei Eufrosina din Poloțk, ocrotitoarea Belarusului
08 iunie 2023, 12:30 Caleidoscop views 2603

Belarușii din Moldova au sărbătorit Ziua Sfintei Eufrosina din Poloțk, ocrotitoarea Belarusului

Belarușii din Moldova au sărbătorit Ziua Sfintei Cuvioase Eufrosina din Poloțk, care este considerată ocrotitoarea Belarusului.

Cu această ocazie, organizația publică din Tiraspol "Societatea culturii belaruse", fondatoarea și președintele permanent al căreia este Tamara Grigorievna Lomteva, a organizat mai multe evenimente.

"Societatea culturii bieloruse" oferă belarușilor care trăiesc în Moldova condițiile necesare pentru a nu pierde legătura cu patria lor istorică, pentru a-și păstra dragostea pentru patria lor, cultura și tradițiile acesteia. A devenit deja un lucru tradițional organizarea și desfășurarea de expoziții și diverse evenimente la Tiraspol, cum ar fi Ziua comemorării Sfintei Eufrosina din Poloțk, care este considerată protectoarea Belarusului.

În cinstea sa, în fiecare an se ține o slujbă în biserica principală a Mănăstirii Sf. Cuvios Pahomie, care se află împreună cu clopotnița în centrul Tiraspolului.

Anul acesta, pe 5 iunie, slujba religioasă a fost deosebit de solemnă, deoarece a fost sărbătorită împlinirea a 850 de ani de la moartea Eufrosinei din Poloțk. Dar chiar și astăzi, imaginea ocrotitoarei este un simbol al forței spirituale a națiunii belaruse.

Tamara Grigorievna Lomteva i-a înmînat stareței mănăstirii, călugăriței Pahomia, în dar pentru lăcaș, o icoană a Sfintei Eufrosina din Poloțk.

În afară de enoriași, la Sfînta Liturghie au sosit de la Chișinău și reprezentanții Centrului Cultural Belarus din Republica Moldova și președintele Consiliului Coordonator al Asociațiilor Belaruse din Moldova, Anna Evghenievna Babina.

Sfânta Cuvioasă Eufrosina din Poloțk este cinstită atît de ortodocși, cît și de catolici. Ea a devenit prima femeie din Belarus care a fost canonizată. Numele ei este asociat cu deschiderea primelor instituții de învățămînt și biblioteci, crearea unei școli de arhitectură și pictură, dezvoltarea meșteșugurilor. Cuvioasa Eufrosina a devenit mama monahismului feminin. Ea a fost prima stareță, primul mentor al femeilor în misterele vieții spirituale. Ascetismul și activitatea educațională a Eufrosinei din Poloțk au avut o mare importanță pentru viața publică și de stat a Principatului Poloțk.

În mănăstirile fondate de Eufrosina existau ateliere de pictură de icoane unde se făceau rize pentru icoane și alte obiecte de uz bisericesc, existau ateliere de copiere a cărților. Pe lîngă mănăstiri au fost deschise școli, unde se studiau atît discipline laice, cît și spirituale (citire, scriere, muzică, limba greacă).
Fiind la o vârstă înaintată, Eufrosina a făcut un pelerinaj pe jos în Țara Sfântă. După ce a ajuns în locurile sfinte pentru creștini, și-a petrecut ultimele zile la Ierusalim, unde a murit de o boală la 5 iunie 1173. Dar imaginea îndrumător rămîne în inimile și memoria oamenilor. În fiecare an, în multe mănăstiri și biserici se ține în cinstea ei o slujbă religioasă.

Marina Șimanovskaia

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Belarus , sarbatoare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1572
Populația:
3802 locuitori

Petreşti este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Petreşti, Medeleni și Petreşti, loc. st. c. f. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Ungheni și la 115 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3802 oameni. Satul Petrești a fost menționat documentar în anul 1572 cu denumirea Poiana.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.