|
Lukașenko: „Nu putem sta și aștepta să ni se aducă mere din Moldova”
Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a spus că belarușii ar trebui să aibă maximă mîncare autohtonă pe mese, deoarece pot exista probleme în obținerea acelorași fructe din Polonia sau Moldova, sau alte produse alimentare străine.
„Cea mai profundă convingere: pîinea, carnea, laptele, legumele și, bineînțeles, fructele care cresc în climatul nostru pe masă ar trebui să fie de producție internă la maximu”, a subliniat Lukashenkao la o întîlnire despre amenajarea grădinilor și furnizarea de fructe și legume pe piața internă în timpul unei călătorii în regiunea Grodno.
Potrivit președintelui Belarus, viața a confirmat corectitudinea acestei abordări.
"Nu poți sta să aștepți ca un măr să fie adus aici din Polonia sau Moldova. După cum arată timpul, se poate nici să nu se întîmple așa ceva. Prin urmare, trebuie să-l crești singur", a spus Alexandr Lukașenko.
Lukașenko a dispus umplerea la maximum a instalațiilor de depozitare a fructelor și legumelor pentru a satisface nevoile pieței interne cu produse autohtone în extrasezon. El a dat un exemplu de cartofi egipteni, care sînt livrați în Belarus timp de o lună întreagă, acoperind mii de kilometri, în timp ce în țara se produce suficient.
Un subiect separat în timpul călătoriei președintelui este grădinăritul. Lukașenko a instruit anterior guvernului să mărească suprafața pentru depunerea soiurilor productive de culturi de fructe și pomușoare, să reînvie livezi.
"Este clar că anumite soiuri sudice nu prind rădăcini din cauza condițiilor climatice. Dar avem Institutul de Pomicultură, trei instituții științifice care se ocupă de activități de ameliorare, precum și de adaptarea soiurilor străine la condițiile noastre. Aproape 150 de titluri sînt incluse în registrul de stat, dintre care aproximativ 50 - meri. Toate acestea fac posibilă asigurarea completă a industriei pomicole cu propriul material pentru culturile de fructe și pomușoare", a spus Alexander Lukașenko.
Președintele a remarcat că astăzi în Belarus, cu clima sa, cresc în curțile personale și în ferme și harbiji, și zămoși, și afine.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1605
- Populația:
- 361 locuitori
Dămăşcani este un sat din cadrul oraşului Costeşti, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 29 km de orașul Rîșcani și la 208 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 361 de locuitori. Satul Dămășcani a fost menționat documentar în anul 1605.
Comentarii
(0)