19 martie 2014, 15:02 Caleidoscop views 13683
19 martie 2014, 15:02 Caleidoscop views 13683

Seismele „transformă” apa în aur

Potrivit unui studiu publicat recent în revista Nature Geoscience, aurul solid poate fi depozitat ”aproape instantaneu” în scoarța Pămîntului în timpul cutremurelor, relatează afp.com.
 
Cercetătorii australieni Dion Weatherley și Richard Henley au descoperit că aurul se formează atunci cînd un seism deschide o cavitate cu fluid din scoarța pămîntului, cauzînd o scădere bruscă de tensiune. Astfel, fluidul își mărește volumul rapid și se evaporă, făcînd ca fiecare particulă de aur dizolvată în fluidul respectiv să se precipite imediat.

Astfel, potrivit acestora, ”cutremurele repetate pot duce la construirea depozitelor de aur”.

Aceștia au folosit în timpul studiului un model numeric pentru a simula scăderea de presiune experimentată în timpul cutremurelor, într-o cavitate umplută cu fluid dintr-o falie. De asemenea, oamenii de știință au susținut că trepidațiile singulare nu generează depozite de aur viabile. 

În anul 2011, în lume au fost extrase mai mult de 166 000 de tone de aur. Principalele metode de extracție rămîn spălarea nisipului de rîu și exploatarea minelor de aur cu extragerea metalului prin metode chimice. În februarie 2013 a fost descoperită o modalitate de a extrage aur folosind bacteriile.

Cuvinte cheie:

apa , aur , cutremur , descoperire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1666
Populația:
728 locuitori

Floreşti este un sat din cadrul comunei Buciumeni, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ungheni și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 728 de oameni. Satul Florești a fost menționat documentar în anul 1666.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.