08 octombrie 2021, 11:30 Caleidoscop views 2863
Cu ce invenție a slăvit Moldova inginerul unei uzine din Chișinău?
08 octombrie 2021, 11:30 Caleidoscop views 2863

Cu ce invenție a slăvit Moldova inginerul unei uzine din Chișinău?

Inginerul Uzinei de tractoare din Chișinău, Alexandr Ordîneț, a slăvit Moldova prin faptul că a inventat o jucărie de logică – cunoscuta "Piramidă moldovenească".

Despre acest fapt interesant au amintit Internauții pe rețeaua socială.

Ei remarcă faptul că la începutul anilor 80 ai secolului XX, în URSS a ajuns jocul popular cubul Rubik, iar în 1981 în Chișinău a apărut o jucărie la fel de interesantă -piramida moldovenească. Ea era mai ușor de asamblat, de aceea cei care nu au putut învăța formulele matematice pentru asamblarea cubului Rubik au trecut la ea — logica era suficientă pentru a asambla piramida.

Piramida a fost inventată de Alexandr Ordîneț, inginer al Uzinei de tractoare din Chișinău. El și-a înregistrat brevetul în 1981. Inginerul moldovean s-a inspirat în crearea acestui puzzle de Cubul Rubik pe care l-a văzut la o expoziție.

După cum scrie locals.md, piramida din Moldova a fost lansată de Asociația de producție Volna, erau asamblate la uzina Elektrotocipribor, iar în URSS - la zeci de întreprinderi diferite. Prețul piramidei era de aproximativ 4 ruble și era destinată copiilor de la 9 ani.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Moldova , inventie , ingineri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
30 locuitori

Grinăuți este stație de cale ferată din raionul Ocniţa, în componența comunei Dîngeni. Se află la distanța de 22 km de orașul Ocnița și la 231 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia localității constituia 30 de oameni. Stația de cale ferată Grinăuți a fost înființată la finele secolului XIX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.