08 iunie 2012, 14:56 Caleidoscop views 4659
08 iunie 2012, 14:56 Caleidoscop views 4659

Maya nu au prezis sfîrșitul lumii în 2012

Vechii mayași nu au prezis apocalipsa în decembrie 2012, din contra, ei considerau că „lumea va exista timp de milenii”, afirmă specialistul , istoricul şi expertul în descifrarea textelor maya Erik Velasquez. Calendare care merg pînă dincolo de anul 4000 sînt reprezentate pe stele din piatră din imperiul maya descoperite în Mexic şi Guatemala, contrazicînd astfel predicţiile despre venirea apocalipsei în 2012, atribuite acestei civilizaţii, afirmă un expert mexican, citat de antena3.ro.
   
"Lumea de astăzi are o viziune apocaliptică moştenită de la religia iudeo-creştină. Mayaşii nu o aveau, pentru ei nu exista sfîrşitul lumii, ei aveau un sistem de numărare infinit al anilor. Putem să dormim liniştiţi, ei evocă date aflate la mai multe mii de ani în faţa noastră", a explicat într-o conferinţă de presă Erik Velasquez.

Calendare uriaşe create de mayaşi pentru a marca datele importante din trecutul şi viitorul lor erau gravate în piatră, însă din toate acestea, o singură piatră gravată descoperită la Tortuguero, în statul mexican Tabasco, indică faptul că în anul 2012 se va încheia era actuală a calendarului maya, întocmit cu 3.144 de ani înainte de calendarul roman.
   
Pentru mai mulţi istorici mexicani, această dată reprezintă doar sfîrşitul unui ciclu şi începutul unei a 14-a perioade a calendarului.
   
"Acel text semnifică doar încheierea celui de-al 13-lea "baak t'uunes" (ciclu), dar acest lucru nu înseamnă deloc sfîrşitul sistemului de numărare din calendarul maya, care este infinit, chiar dacă este divizat în segmente. Un nou ciclu va începe, asta e tot", a declarat acelaşi istoric, reluînd tezele mai multor colegi ai săi.
   
Erik Velasquez a reamintit faptul că o stelă din Palenque, o zonă arheologică din sud-estul Mexicului, citează o dată mult mai îndepărtată în viitor: comemorarea unui conducător din acest oraş, în anul 4.772 din calendarul roman.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1885
Populația:
830 locuitori

Sofievca este un sat din cadrul comunei Albota de Sus, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Taraclia și la 173 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 830 de oameni. Satul Sofievca a fost menționat documentar în anul 1885.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.