25 mai 2018, 16:00 Caleidoscop views 12277
Bine de ştiut: Ce să urmărești cînd cumperi un cîine
25 mai 2018, 16:00 Caleidoscop views 12277

Bine de ştiut: Ce să urmărești cînd cumperi un cîine

Cîinii sunt apreciați pentru calitățile lor, însă ei diferă destul de mult în funcție de rasă. Atunci cînd urmează să cumperi un cîine, nu ar trebui să te orientezi doar după caracteristicile fizice, scrie libertatea.ro.

În caz contrar, pot exista nepotriviri mari între tine și el. Cîinele ar trebui să fie o sursă de bucurie, însă, dacă nu alegi unul potrivit pentru tine și stilul tău de viața, îngrijirea sa poate deveni dificilă. Uite ce ar trebui să știi înainte să optezi pentru o anumită rasă:

Estimează costurile în mod realist

Perspectiva unui nou cîine ne poate entuziasma, însă nu trebuie să pierdem din vedere și aspecte mai pragmatice. Ca să ne asigurăm că putem avea grijă în mod corespunzător de cățel, e bine să estimăm un buget de cheltuieli. Acesta diferă în funcție de rasă. Unii cîini vor avea mai des probleme de sănătate și vor avea nevoie de vizite mai frecvente la veterinar. Alții au nevoie de un buget mai mare pentru mîncare, în funcție de greutate.

Ca să te asiguri că îi poți oferi hrană de calitate și asistență veterinară cățelului tău oricînd are nevoie, va trebui să alegi în mod responsabil rasa, în funcție de buget. Printre rasele mai puțin predispuse la probleme de sănătate, se numără Beagle, Husky Siberian, Shiba Inu, Pudel și Bichon. Totodată, cîinii de talie mare au nevoie de cantități mai mari de hrană decît cei de talie mică.

Decide cît timp îi poți dedica cîinelui

Probabil cîteva rase ți-au atras deja atenția. Însă, înainte de a lua o decizie, e bine să iei în considerare ce nevoi are fiecare, nevoi pe care le poți apoi compara cu cît de multe ești dispus să faci. Poți prefera un cîine care se întreține ușor sau poți decide că ești dispus să îi dedici mai mult timp, dacă rasa este cea potrivită. Unele rase au nevoie să fie tunse des, altele au nevoie de plimbări frecvente, pentru că au multă energie.

Pentru persoanele care au la dispoziție mai puțin timp pentru îngrijirea cîinelui, rase potrivite pot fi Bullmastiff sau Teckel. În general, sunt potriviți cîinii cu blana scurtă și cu un nivel mai redus de energie.

Analizează mediul în care vei ține cîinele

Mediul este important pentru cîine, așa că trebuie să ții cont de ce îi poți pune la dispoziție. Locuiești la casă sau în apartament, ai curte sau spații verzi în apropierea blocului? E bine să știi că nu e complet adevărat că rasele de cîini de dimensiuni mici sunt potrivite pentru apartament, iar cele de dimensiuni mari pentru casă și curte.

Nivelul de energie este de asemenea important. Prin urmare, sunt cîini mici și energici pentru care un apartament cu două camere nu are suficient spațiu. O astfel de situație e neplăcută atît pentru cîine, cît și pentru stăpîn, care va avea de a face cu stricăciunile rezultate din energia neconsumată a cîinelui. În plus, dacă stai la bloc, un cîine zgomotos îți va deranja cu siguranță vecinii. Pe de altă parte, o astfel de rasă ar putea fi utilă la curte, pentru a descuraja intrușii. Prin urmare, nivelul de zgomot este un alt factor util în alegerea cîinelui.

Informează-te cu privire la temperamentul cîinelui

Poate îți dorești să îți înveți cîinele diverse trucuri sau pur și simplu să petreacă timp cu familia ta. Orice activități dorești să desfășori cu cîinele, trebuie să iei în calcul că aceștia pot reacționa diferit. Pentru dresaj, ai nevoie de o rasă obedientă, dar inteligentă. Dacă acesta va petrece timp cu copiii, e bine să alegi o rasă prietenoasă și răbdătoare. Temperamentul este, pe de o parte, genetic, iar, pe de altă parte, se formează pe măsură ce crește cățelul.

Astfel, e recomandat să te informezi cu privire la caracteristicile rasei, dar și să observi comportamentul cățelului înainte să îl cumperi.

Sursa: www.libertatea.ro

Cuvinte cheie:

ciine , sfat

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
397 locuitori

Cot este un sat din cadrul comunei Climăuţii de Jos, raionul Șoldăneşti. Amplasat pe malul drept al Nistrului, satul Cot se află la o distanță de 26 km de orașul Șoldănești și la 144 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 397 de oameni. A fost atestat documentar în 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.