15 aprilie 2012, 11:00 Caleidoscop views 3603
15 aprilie 2012, 11:00 Caleidoscop views 3603

„Pîlnia” gigantică pe care NASA vrea să o construiască deasupra Pămîntului

NASA a început cercetările pentru crearea unui sistem prin care să "absoarbă" razele solare de deasupra Pămîntului şi să le transforme în energie, scrie Daily Mail.

Razele soarelui ar urma să fie "înghiţite" de o "pîlnie" uriaşă şi apoi direcţionate către Pămînt, de unde ar fi preluate de staţiile electrice.

Deşi pare o idee SF, Agenţia o ia în serios, a alocat fonduri pentru cercetare şi a pus un inginer să realizeze un studiu concept. John Mankins, de la firma de consultanţă Artemis Innovation, spune că proiectul, numit SPS-ALPHA, ar fi mult mai ieftin decît soluţiile alternative şi "ar putea deveni realitate într-o anumită zi".

"Pîlnia" gigantică ar urma să fie formată din mii de oglinzi mici, subţiri şi curbe, care s-ar mişca individual pentru a se asigura că adună cît mai multă lumină. Energia solară ar fi, apoi, transformată în microunde, iar acestea ar urma să fie transmise către Pămînt.

Daily Mail scrie că realizarea SPS-ALPHA ar putea fi primul pas către construirea "sferei Dyson", un proiect ipotetic imaginat de fizicianul Freeman Dyson, reprezentînd o sferă uriaşă care ar urma să orbiteze în jurul Soarelui şi să colecteze energie.

Sursa notează că, în viitor, Japonia ar urma să construiască o staţie spaţială solară, în următorii 20 de ani.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1775
Populația:
690 locuitori

Grinăuţi-Raia este un sat din cadrul comunei Grinăuţi-Moldova, raionul Ocniţa. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Ocnița și la 230 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 690 de oameni. Satul Grinăuți-Raia a fost atestat documentar în anul 1775.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.