01 decembrie 2017, 16:55 Caleidoscop views 5167
Noi date științifice despre mormîntul lui Iisus
01 decembrie 2017, 16:55 Caleidoscop views 5167

Noi date științifice despre mormîntul lui Iisus

Analizele efectuate în situl considerat a fi mormîntul lui Iisus Hristos au datat în secolul al IV-lea materialele utilizate la acoperirea acestuia, confirmînd astfel informațiile istoricilor, a indicat marți un om de știință implicat în această lucrare.

Chiar dacă nu oferă din punct de vedere științific dovada că Hristos a fost îngropat în acest loc din Ierusalim, analizele recente susțin informațiile potrivit cărora romanii au ridicat un monument la circa 300 de ani după moartea lui Iisus.

Aceasta este prima dată cînd au fost efectuate astfel de analize în acest sit unde a fost construită ulterior Biserica Sfântului Mormînt din Orașul Vechi din Ierusalim.

Concluzia vine după deschiderea, în octombrie 2016, pentru prima dată în ultimele cel puțin două secole, a presupusului mormînt al lui Hristos.

Placa de marmură care acoperă Sfîntul Mormînt situat într-un edicul din biserică a fost mutată în timpul unui proces ce a durat trei zile în cadrul lucrărilor de restaurare a acestei construcții.

Cercetătoarea Antonia Moropoulou, care coordonează lucrările de restaurare, a declarat pentru AFP că mortarul care a sigilat placa de marmură a mormântului datează din secolul al IV-lea al erei creștine.

Aceste concluzii susțin informațiile din scrierile istorice conform cărora romanii au construit pe acest sit un monument în jurul anului 326, în timpul domniei împăratului Constantin I care a favorizat răspândirea creștinismului în imperiu.

„Aceasta este o descoperire foarte importantă ce confirmă, așa cum este dovedit istoric, faptul că (împăratul) Constantin cel Mare a acoperit cu placa de marmură mormîntul lui Hristos", a explicat Moropoulou, specialist în conservare în cadrul Universității Naționale Tehnice din Atena.

Datarea mortarului reflectă o continuitate istorică în ceea ce privește acest sit, de-a lungul erei bizantine, a cruciadelor, a Renașterii și mai departe, a adăugat specialista.

Conform tradiției creștine, trupul lui Iisus a fost așezat pe un pat funerar sculptat în stâncă după răstignirea sa de către romani în anul 30 sau 33.

Potrivit credinței creștine, Hristos a înviat, iar trupul său era dispărut când femeile au venit să-i ungă trupul la trei zile după înmormîntare.

În secolul al IV-lea, Constantin a ordonat ridicarea pe acest loc a unui mare complex creștin, într-o epocă în care în Imperiul Roman începuse convertirea la creștinism.

De atunci, mai multe construcții au fost ridicate în succesiune pe locul presupus a fi mormântului lui Iisus.

Ediculul actual, care atrage numeroși pelerini creștini, a fost construit în perioada 1809-1810 în stil baroc otoman, după un incendiu care a afectat bazilica. Restaurarea sa recentă a durat nouă luni și a fost finalizată în martie.

Sursa: digi24.ro

Cuvinte cheie:

Vîrsta , Iisus , Mormînt

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
435 locuitori

Floriţoaia Nouă este un sat din cadrul comunei Floriţoaia Veche, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Ungheni și la 113 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 435 de oameni. Satul Floriţoaia Nouă a fost înființat în anul 1913.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.