|
Oamenii populau deja Australia în urmă cu 65.000 de ani (studiu)
Oamenii au ajuns în nordul Australiei înainte de extincția animalelor uriașe care trăiau pe acest continent, petrecută în urmă cu 65.000 de ani, devansând cu 5.000 de ani estimările anterioare ale cercetătorilor, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Nature, informează AFP.
Antropologii și arheologii au păreri împărțite în ceea ce privește data sosirii primilor oameni pe continentul australian. Precedentele estimări oscilau între 60.000 și 45.000 de ani.
Însă o serie de săpături arheologice recente, coordonate de profesorul Chris Clarkson de la Universitatea Queensland, în 2015, în situl Madjedbebe din nordul Australiei au devansat cu 5.000 de ani limita maximală a estimărilor anterioare.
Arheologii au descoperit 11.000 de obiecte fasonate de oameni, inclusiv unelte din piatră tăiată, pietre de măcinat și topoare, vechi de 65.000 de ani, potrivit analizelor de datare.
"Acum putem să spunem cu certitudine că oamenii au sosit în Australia în urmă cu 65.000 de ani", a declarat pentru AFP Chris Clarkson, coautor al studiului.
Pentru echipa de arheologi, este evident că populația prezentă în acel sit era "tehnologic sofisticată". "Situl conține cel mai vechi topor montat pe un ax din lume, cele mai vechi instrumente de măcinat din Australia și elemente ascuțite din piatră, șlefuite cu finețe, ce putea fi folosite ca vârfuri de lance", a explicat profesorul Chris Clarkson.
Deși nivelul mării era pe atunci mult mai scăzut decât în prezent și deci distanța dintre insulele din Asia de Sud-Est și Australia era mai mică, "aceasta ar putea să reprezinte prima mare traversare maritimă a omenirii", a continuat același cercetător.
Rezultatele studiului implică și faptul că oamenii au ajuns pe continent înainte de extincția megafaunei australiene.
În Australia trăiau, în acea epocă, canguri de 450 de kilograme, wombați (o specie de marsupial) la fel de mari ca rinocerii, șopârle cu lungimi de opt metri, păsări la fel de înalte ca oamenii și broaște țestoase de mărimea unor automobile.
Însă peste 85% din acele mamifere, păsări și reptile au dispărut în urmă cu aproximativ 45.000 de ani, la 20.000 de ani după sosirea omului, a cărei responsabilitate pentru acea extincție este încă intens dezbătută în cercurile științifice.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1748
- Populația:
- 6242 locuitori
Grătiești este un sat şi comună în componenţa municipiului Chișinău. Are o suprafaţă de circa 1.62 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.65 km. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Grătiești și Hulboaca. Satul Grătieşti este situat în centrul Moldovei, la o distanță de 8 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia la nivelul comunei Grătieşti constituie 6242 de oameni. Satul Grătieşti este atestată documentar pentru prima dată la 1748, cu numele de Hulboaca Nouă.
Comentarii
(0)