23 august 2016, 16:45 Caleidoscop views 6785
Topul celor mai la modă nume din prima jumătate de an (Video)
23 august 2016, 16:45 Caleidoscop views 6785

Topul celor mai la modă nume din prima jumătate de an (Video)

Madona, Rihana sau Armin. Nu sînt doar celebritati. Asa si-au numit unii parinti odraslele. Totusi, psihologii atentioneaza ca numele pe care il poarta copilul poate sa-i influenteze personalitatea, asa ca trebuie ales cu grija. Totodata, potrivit celor de la Oficiul Stare Civila, cele mai populare nume sînt in ultimii ani- Sofia, Anastasia sau Alexandru, Bogdan si David.

Nonconformisti, acesti doi soti au ales un nume mai excentric pentru copilul lor - Armin. Inevitabil, la auzul acestui nume, gandul ne duce la renumitul dj Armin van Buuren.

Ce nu stiti este ca nou-nascutul nu este baietel ci... fetita.

Irina CEBAN, MAMA: "Toata lumea zicea de ce nu e cu a la sfarsit. Atunci am zis ca Jasmin nu e cu a, Vievien, Jaquelin sînt foarte multe nume care au consoana n la sfarsit si nu e o problema. Pur si simplu Armin ca nume de fata nu s-a auzit."

Mama este cea care a auzit pentru prima data numele Armin.

Irina CEBAN, MAMA: "Am privit un film turcesc si acolo era o fata foarte frumoasa si o chema Armin. S-a indragostit de ea tot un baiat foarte frumos. Vai, cand am vazut, am zis ca Armin e numele cel care trebuie sa fie."

Tatal micutei se mandreste si el de copila sa, dar si de numele pe care-l poarta. Armin poate fi si dezmierdata.

Radu CEBAN, TATAL: "Arminuta, Mina si Arminusca. Eu ii mai spun si Arminca, si Arminus."

Mai greu s-au impacat cu ideea rudele, dar si cei de la Oficiul Starii Civile.

Irina CEBAN, MAMA: "Ne intrebau, precis Armin. Bunicii initial nici nu puteau pronunta numele."

Potrivit celor de la Starea Civila, multi dintre parinti nu ezita sa alega nume pentru copiii lor ca Chanela, Rihana pentru fetite sau Elvis, Diamant, pentru baietei.

Diana TACU, DIRECTOR-ADJUNCT, OFICIUL STARII CIVILE: "Parintii care locuiesc in strainatate au tendinta de a combina numele straine cu cele traditionale. Alexandro Victor Bernard Maria. Este un specific traditional, dar si spaniol. Noi sîntem obisnuiti cu pronumele Maria sa fie pentru fetite."

Legea nu interzice utilizarea unor nume care nu se regasesc in onomastica nationala, mai spun cei de la Starea Civila.

Diana TACU, DIRECTOR-ADJUNCT, OFICIUL STARII CIVILE: "Acest lucru oricum se face la insistenta parintilor printr-o cerere suplimentara, ca sa nu fie unele probleme."

Totusi, cand vine vorba de cele mai populare nume. De cativa ani, preferintele moldovenilor au ramas aproape aceleasi. Daria, Anastasia sau Sofia sînt si in acest an in tendinte, iar cei mai multi baietei poarta numele de Bogdan, David, Maxim sau Teodor.

Au fost readuse la viata si numele vechi, demult uitate. Sau cele religioase.

Psihologii spun ca atunci cand parintii aleg nume pentru copilasi sa fie foarte atenti, intrucat odata ce va creste micutul, exista posibilitatea ca acestuia sa nu-i placa, lucru care il poate inhiba.

Svetlana GOREA, PSIHOLOG: "Atunci cand parintele se gandeste sa dea un nume copilului sa se gandeasca cum i-ar fi lui cu acest nume. Dragostea conteaza. Orice mamica se pregateste din timp, insa sa nu se grabeasca pana a se naste. Dupa ce se naste, vede cum copilul zambeste, ce trasaturi are si atunci numele vine de la sine.
Deasemenea, este foarte important ca prenumele sa nu poata fi schimonosit.

Svetlana GOREA, PSIHOLOG: "Traim in niste timpuri foarte complicate, in care discriminarea, blamarea, atacul la persoana este foarte des intalnit. Numele trebuie sa fie unul real, nu de brand, obiecte, fructe, legume."

Daca anii trecuti, se nasteau mai multe fetite decat baietei, in acest an, ambele sexe sînt aproape la egalitate. Potrivit datelor statistice, in semestrul intai al acestui an, in Moldova, au venit pe lume 20 de mii copii.

Sursa: topstiri.eu

Cuvinte cheie:

copii , nume , top

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1590
Populația:
640 locuitori

Morenii Vechi este un sat din cadrul comunei Valea Mare, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Ungheni și la 121 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 640 de oameni. Satul Morenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1590.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.