|
Moldova în topul celor mai bune state din lume în care să ne creștem copiii
Mamele din Norvegia şi Australia trăiesc în cele mai bune locuri din lume pentru a creşte un copil, se arată într-un studiu realizat de organizaţia „Salvaţi copiii".
Republica Moldova se află pe locul 40, în urma Rusiei şi Ucrainei care sînt respectiv pe locul 38 şi 39. România se află pe locul 37, Slovenia - locul 16, Estonia - locul 17, Polonia împarte locul 29 cu Luxemburg. După R. Moldova urmează Bosnia Herţegovina.
La coada listei de 160 de ţări, care include 43 de state dezvoltate şi 117 în curs de dezvoltare, se situează Afganistanul.
Clasamentul a fost realizat pe baza mai multor indicatori care vizează starea de sănătate şi bunăstare a femeilor şi copiilor şi arată în mod clar faptul că mamele care au acces la educaţie, oportunităţi economice şi beneficiază, alături de copiii lor, de îngrijire medicală adecvată au cele mai mari şanse să supravieţuiască şi să prospere.
Top 10 cele mai bune locuri din lume pentru a creşte un copil:
1. Norvegia
2. Australia
3. Islanda
4. Suedia
5. Danemarca
6. Noua Zeelandă
7. Finlanda
8. Olanda
9. Belgia
10. Germania
Pe ultimele poziţii regăsim state precum Afganistan, Ciad, Guineea-Bisau, Yemen, Republica Democratică Congo, Mali, Sudan, Eritrea şi Guineea Ecuatorială.
Studiul a mai arătat că:
• Mai puţin de 15% din naşterile care au loc în Afganistan şi Ciad sînt supravegheate de personal medical specializat. În Etiopia numai 6% din naşteri se fac în prezenţa unui cadru medical, în timp ce în Norvegia aproape toate naşterile sînt sub control de specialitate.
• Riscul ca o femeie să moară în timpul sarcinii sau al naşterii este de unu din şapte naşteri în Niger, unu din opt în Afganistan şi Sierra Leone. În Bosnia Herţegovina, Grecia sau Italia riscul este de unu la 25.000 de naşteri, iar în Irlanda de unu la 47.600 de naşteri.
• Unu din cinci copii nu supravieţuieşte pînă la vîrstă de cinci ani în Angola, Ciad, Republica Democratică Congo şi Somalia. În Afganistan, mortalitatea infantilă este de unu din patru copii. În state precum Finlanda, Islanda, Luxemburg şi Suedia, riscul ca un copil să moară înainte de cinci ani este de unu din 333 de copii.
• O femeie obişnuită din Afganistan, Angola, Ciad, Djibouti, Eritrea şi Guineea Bisau primeşte mai puţin de cinci ani de educaţie. În Niger, femeile studiază mai puţin de patru ani, în timp ce în Australia sau Noua Zeelandă o femeie obişnuită studiază peste 20 de ani.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1420
- Populația:
- 663 locuitori
Secăreni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Secăreni și Cornești. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Hîncești și la 76 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 663 de oameni. Satul Secăreni a fost menționat documentar în anul 1420.
Comentarii
(0)