12 martie 2014, 16:25 Caleidoscop views 15275
Miracolul din România: Pietrele vii care cresc și se înmulțesc (FOTO, VIDEO)
Foto: fresher.ru
12 martie 2014, 16:25 Caleidoscop views 15275

Miracolul din România: Pietrele vii care cresc și se înmulțesc (FOTO, VIDEO)

Pietrele care par să crească ca și cum ar fi vii, chiar dacă nu sînt, i-au bulversat pe oamenii de ştiinţă. Trovanţii se găsesc în satul Costeşti din România, şi reprezintă un fenoment aproape unic în lume. Cuvîntul "trovant" este sinonim pentru termenul german "Sandsteinkonkretionen", care înseamnă "nisip cimentat".

Trovanții, forme sferice de nisip, au apărut pe pămînt după o activitate seismică puternică. De fapt, cutremurele care au format aceste roci ciudate ar fi avut loc acum 6 milioane de ani. Trovanții cresc atunci cînd vin în contact cu apa. Pietre mici de șase pînă la opt milimetri ajung să măsoare pînă la zece metri. Unele dintre ele chiar se deplasează singure, potrivit RomâniaTv.net.

Tăiaţi în secţiune, trovanții au inele sferice și elipsoidale, similare cu cele ale trunchiurilor de copaci.

Se presupune că trovanții constau într-un miez de piatră, cu un înveliș exterior de nisip. După o ploaie torențială, pietre mai mici se formează pe cele mai mari, motiv pentru care sunt numite pietre în creștere, potrivit OddityCenter.

Există mai multe teorii, unele științifice, și unele fantastice, care explică originea și comportamentul ciudat al trovanților. Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de fenomen. Ei cred că pietrele au un conținut ridicat de minerale. Atunci cînd suprafața devine umedă, mineralele încep să se răspîndească, şi creează o presiune asupra nisipului, presiune care îl face pe acesta să se extindă. Acest lucru face ca pietrele să "crească".

Aceasta este doar o teorie, pentru că nu există experimente concludente sau studii de cercetare bine documentate despre aceste pietre miraculoase. Pentru moment, ele rămîn o atracție turistică populară în România. "Muzeul Trovantilor" a fost inaugurat în 2004 și este acum protejat de UNESCO.

Sursa: fresher.ru

Cuvinte cheie:

Romania , turism , UNESCO , natura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
2928 locuitori

Prepeliţa este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mihailovca, Prepelița, Clișcăuți, Șestaci. Satul Prepelița se află la distanța de 16 km de orașul Sîngerei și la 85 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 2928 de oameni. A fost menționat documentar în 1604 cu numele Burnărești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.