10 ianuarie 2018, 11:10 Caleidoscop views 20198
10 ianuarie 2018, 11:10 Caleidoscop views 20198

Oamenii de știință au descoperit de unde au apărut în Europa gîndacii de bucătărie


Foto: informing.ru

Oamenii de știință de la Academia Slovacă de Științe au constatat că noua specie de gîndaci Ectobius apărută în Europa și Africa, probabil a început procesul său evolutiv în America de Nord. La această concluzie au ajuns profesioniștii studiind resturile fosile.

Anterior, oamenii de știință credeau că specia Ectobius a apărut pentru prima dată în Europa și Africa în urmă cu 44 milioane de ani, iar apoi au colonizat activ întreaga regiune. La baza acestei ipoteze au fost mostre, care s-au conservat în chihlimbarul baltic de această vîrstă.

Acum, ei au descoperit în nord-vestul statului Colorado fosile de patru tipuri de Ectobius, a căror vîrstă ajunge la 49 milioane de ani. Aceasta descoperire plasează prima apariție a insectelor pe Terra cu circa cinci milioane de ani mai devreme, iar locul de origine este considerat teritoriul modern al Statelor Unite, nu Europa.

De remarcat că Ectobius sînt cel mai comun tip de gîndaci din această parte a lumii. Ei ating în lungime 0.6-1.3 cm, adică mult mai puțin decît specia americană Periplaneta Americana, care poate ajunge la o lungime de 4 cm. Ultimele sînt o adevărată ciumă pentru orașele americane mici și mari.

Sursa: informing.ru

Cuvinte cheie:

Europa , studiu , insecta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1679
Populația:
502 locuitori

Scăieni este un sat din cadrul comunei Izvoare, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Florești și la 145 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 502 oameni. Satul Scăieni a fost menționat documentar în anul 1679.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.