Mergi spre compartimentul: Muzica
Moldoveanul Ionel Manciu este noul prim concertmaster al Orchestrei Filarmonicii Olandeze
Foto: orkest.nl

Moldoveanul Ionel Manciu este noul prim concertmaster al Orchestrei Filarmonicii Olandeze

Moldoveanul Ionel Manciu este noul prim concertmaster al Orchestrei Filarmonicii Olandeze. Manciu își va face apariția în această nouă funcție weekendul viitor în cadrul concertelor orchestrei din Het Concertgebouw condus de fostul dirijor șef Hartmut Haenchen, informează newsmaker.md.

„Sîntem încîntați de sosirea sa și așteptăm cu nerăbdare să construim alături de el și dirijorul șef Lorenzo Viotti asupra calității orchestrei”, spune Willem de Bordes, liderul artistic al Orchestrei Filarmonicii Olandeze.

Poziția de concertmaistru este importantă și unică în fiecare orchestră. Concertmasterul nu este doar conducătorul primelor viori, ci este de fapt cea mai importantă legătură dintre dirijor și toți muzicienii orchestrei. El mediază, sprijină, ajustează și încurajează.

„Cînd Ionel Manciu a cîntat cu noi pentru prima dată, se vedea cum cu ochii de șoim a căutat contactul cu diverși muzicieni din orchestră în toate momentele cruciale”, spune De Bordes. „Dragostea lui pentru repertoriul orchestral pare nelimitată, el cunoaște partitura pe dinafară și este un suport pentru fiecare dirijor”.

Ionel Manciu (1993) s-a născut în orașul Bender din Moldova. Primele lecții de vioară le-a primit de la Tamara Caftanat și mai tîrziu de la Galina Buinovschi la Liceul Muzical Ciprian Porumbescu din Chișinău. La vîrsta de zece ani a debutat cu Orchestra Națională de Cameră a Moldovei cu Concertul pentru vioară în sol al lui Mozart.

De atunci a cîștigat mai multe competiții naționale și internaționale. Manciu a cîntat solo cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale și Orchestra Națională de Cameră din Chișinău, Orchestra Filarmonicii George Enescu din București, Orchestra de cameră Lvov și Orchestra de cameră Pori din Finlanda.

 

 

 

Sursa: newsmaker.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
1783 locuitori

Maximovca este un sat și comună din raionul Anenii Noi. Maximovca este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Anenii Noi și la 25 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1783 de oameni. Satul Maximovca a fost înființat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.