Spre compartiment: Muzica
10 februarie 2019, 09:40 Muzica views 16278
Dominația vulgarității în arta cîntecului trebuie combătută prin cenzură artistică
10 februarie 2019, 09:40 Muzica views 16278

Dominația vulgarității în arta cîntecului trebuie combătută prin cenzură artistică

Pentru a rezista dominației vulgarității în arta cîntecului, ar trebui să existe cenzură artistică.

Astfel a declarat pentru Noi.md celebrul compozitor moldovean, Constantin Rusnac.

El a spus că este mîndru pentru faptul că în anul 1982 i-a fost conferit Premiul Comsomolului Leninist pentru ciclul de cîntece de dragoste pentru tineret.

"Puterea sovietică, așa cum era ea, înțelegea că creația consacrată dragostei trebuie stimulată. Cred că este alarmant faptul că noțiunea de dragoste este înlocuită cu cea de sex. Căci dragostea este un sentiment mult mai complex și mai superior ca atracția sexuală. Dragostea presupune o muncă spirituală, ea necesită efort. Ea trebuie cultivată și altoită. Avem nevoie de dragoste pentru orice. De la dragostea pentru părinți, animale, natură, casă, Patrie, dragostea îl însoțește pe om întreaga viață. Și dacă nu vom învăța să iubim, în zadar vom mai merge acolo, de unde am fost trimiși în această lume", a spus Constantin Rusnac.

Renumitul compozitor moldovenean crede că este foarte necesară acum cenzura artistică.

"Se spune că pe vremuri exista cenzură. Dar eu cred că cenzura este foarte necesară acum, poate chiar, mai ales acum. Nu cea politică, desigur, cea artistică, de genul aceleia, pe care o făcea Consiliul artistic. Așa cum era, dar el nu admitea ca în emisie sau pe scenă să ajungă vulgaritatea crasă sau lipsa de talent. Acum pornesc televizorul și roșesc la auzul sau văzul celor difuzate. Eu, om în toată firea! Ce să mai vorbim atunci despre copii!! La ce bun fac asta autorii contemporani? Cum s-ar spune, dacă fluieri în biserică, se aude mai departe. Adică, cu ieșirile lor scandaloase aceștia vor să camufleze lipsa talentului, asta e tot!", a spus celebrul compozitor moldovean.

El a remarcat că cei talentați cîntă despre dragoste, dar cei lipsiți de talent, pentru a atrage atenția, coboară "sub centură".

De ce se întîmplă toate astea? Societatea în ansamblu degradează, și nu este vorba numai despre noi, ci despre o tendință globală. Dar eu cred că nu este totul pierdut, există speranța că mai putem învinge răul. Există familii bune, unde se respectă cei șapte ani de acasă. Avem mulți copii talentați, trebuie să investim mult în educația lor. Dacă ei vor cunoaște cele mai bune opere din cultura mondială, nu vor mai fi vulnerabili în fața oricărui gen de vulgaritate", a subliniat Constantin Rusnac.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Constantin Rusnac , cenzura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
48 locuitori

Piteşti este un sat din cadrul comunei Beştemac, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Leova și la 83 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 48 de oameni. Satul Pitești a fost înființat în anul 1955.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.