Spre compartiment: Muzica
22 noiembrie 2016, 11:45 Muzica views 9609
Kapushon și Stela Botez - „Cine cîntă iarăși pe la sate” (Foto, Video)
22 noiembrie 2016, 11:45 Muzica views 9609

Kapushon și Stela Botez - „Cine cîntă iarăși pe la sate” (Foto, Video)

„Cine cîntă iarăși pe la sate" este noua melodie recent lansată de rapperul Marin Kapushon Crețu și interpreta de muzică populară și Stela Botez, ce are un impact pozitiv din parte publicului. Ideea realizării acestei melodii este inspirată din filmul de scurt metraj „Alte frunze de dor" în regia lui Victor Pietraru, după romanul „Frunze de dor" de Ion Druță.

Marin Kapushon Crețu și Stela Botez ne-au mărturisit mai multe dintre secretele realizării aceste melodii „Cine cîntă iarăși pe la sate", ce are un feedback pozitiv din parte publicului:

- De cînd există ideea realizării melodiei „Cine cîntă iarăși pe la sate?"

Stela: Kapushon poate să spună mai multe detalii despre melodie și apariția ei. Eu am primit propunerea de a cînta refrenul atunci cînd melodia deja exista și era făcut și textul. Eu cred că ideea cîntecul a venit chiar odată cu realizarea filmului „Alte frunze de dor", de Victor Pietraru.

Kapushon: Cu un an și ceva în urmă a venit Victor Pietraru cu propunerea de a avea și eu un rol în filmul lui: „Alte Frunze de Dor", care din start, trebuia sa fie de lung metraj, dar pînă la urmă, Victor a hotărît sa-l facă de scurt metraj. Tot în acea perioadă mi-a propus să fac și soundtrack-ul pentru film. Prietenul lui, Dumitru Seretinean a făcut o variantă de instrumental, care apoi a mai suportat niște schimbări, însă mie mi-a plăcut din start. După ideea scenariului de filmul, eu am scris versurile, axate pe aceeași temă - drama moldovenilor care pleacă peste hotare, lăsînd în urmă familiile, doar pentru a cîștiga bani.

Pentru a realiza această melodie, m-a inspirat realitatea din țară. Plus că, după ce făcusem filmările, am început a scrie versurile. Participînd, am înțeles și am simțit ce vrea sa redea Victor prin acest film și mi-a fost mai ușor să scriu. O parte dintre versuri le-am scris anul trecut. Am reluat compunerea piesei anul acesta, cînd se apropia lansarea filmului. Refrenul l-am scris rapid, fiind la țară, la mama, într-o dimineață. Practic, nici nu l-am compus, pur si simplu exita deja în capul meu. În general, aproape de fiecare data cînd merg la țara, vin înapoi cu vreun refren bun, sau vreo cîteva versuri interesante. Mă inspiră mult satul de baștina, Tigheci din raionul Leova, unde locuiește mama.

- Cum a fost colaborarea cu Marin Kapushon Crețu?

Stela: Să colaborezi cu Kapushon este ușor și plăcut, pentru că el este un suflet de om tare bun și cald. Este clar în ceea ce vrea să spună, este direct și obiectiv. Pentru mine a fost o colaborare deschisă și productivă, or mie îmi place să lucrez cu oamenii care știu ce vor și au un plan concret. Ne-am înțeles din prima și ideile noastre, s-au contopit astfel încît a ieșit ceea ce a ieșit.

- Kapushon, ce te-a motivat să colaborezi anume cu Stela Botez?

Kapushon: Eu chiar voiam să colaborarez cu Steluța. Din motiv că e omul cu talent și har de la Dumnezeu, cît și pentru ca sîntem prieteni, de asemenea pentru că am un maxim respect pentru ea. Știam că se va întîmpla vreodată, așteptam doar momentul potrivit și piesa potrivită. O auzisem eu odată pe Stela cîntînd romanțe compuse de ea, foarte emoționate și plăcute. Sper ca le va lansa, fiindcă astfel de muzică nu prea mai exista în zilele noastre și Steluța ar veni ca o gura de aer proaspăt pentru lumea da astăzi extraurbanizată.

Deci, acest refren știam că e doar pentru ea. Știam că ea cînta nu doar muzica populară, de aceea am simțit că e defapt refrenul ei, natural. Colaborarea cu ea a fost foarte plăcută, ușoară, prietenoasă, defapt cum este și acest trandafir de om.

- Ce emoții/stări ați avut în timpul filmărilor?

Stela: Filmul propriu-zis este unul rupt din realitate dură a societății noastre, care luptă de ani buni cu fenomenul migrației. În acest context, secvențele filmate doar pentru videoclip păstrează această stare de nostalgie, tristețe și durere chiar. Am filmat pe un cîmp gol, așa cum sînt ogoarele la sfîrșit de toamnă, a fost vînt rece, a fost frig, am înghețat cu toții, dar timpul de afară nu a făcut altceva decît să ne ajute să transmitem mesajul piesei și a filmului. Pe lîngă personajele din film, în videoclip mai apar niște muzicieni care cîntă dureros melodia piesei, Kapushon și eu. Filmările au durat cîteva ore bune, într-o singură zi, însă filmul s-a realizat într-o perioadă mai lungă.

Kapushon: Filmările au durat o singură zi. Mă refer la videoclip, fiindcă munca la filmul lui Victor a durat mai mult de un an. Din motiv că Victor a făcut această lucrare cu puterile și finanțele proprii și a filmat mult mai mult decît se cere pentru scurt metraj. S-a filmat ca pentru un film lung metraj, doar ca finalul a ieșit mai scurt, deci a fost multă muncă. Eu am avut mai puțin de lucrat, fiindcă am avut un rol secundar, deși au mai fost niște momente unde am apărut și eu, care nu au fost incluse în variantă finală. Ceilalți actori: Ion Banaru, Mariana Bratu, băiețelul Vlad Scurtu, mama, tata din film - Vladimir Calmîc și Ludmila Seretinean și alții cu roluri mai secundare, știu ca au muncit mult. Mai știu că Victor este un băiat talentat și cu suflet mare și a trecut peste toate greutățile sîrguincios și acum, la final, merită toate aplauzele posibile. E tînăr student care deja și-a demonstrat măiestria.

- Chiar dacă mesajul melodiei este trist, răscolitor, totuși, ce momente mai hazlii au fost pe platoul de filmare?

Stela: Da, am avut faze haioase. Ne era atît de frig, încît am decis să ne încălzim cu coniac și țuică de casă. Eu sînt consumatoare de vin, dar în ziua aia am băut tărie pentru că eram înghețată și rîdeau băieții de mine atunci cînd Ion Banaru a adus sticluța fermecată, iar eu săream în sus de bucurie că a venit coniacul! Ura! Coniac!

Kapushon: La filmările clipului a fost foarte interesant, necătînd la faptul ca era frig, toți aveam o dispoziție excelentă. Cel puțin asta simțeam eu și asta vedeam dintr-o parte si la ceilalți participanți. S-a filmat undeva între Orhei și Sîngerei, pe un deal. Prin satele apropiate găsisem motocicleta aceea de tip vechi și era mai complicat să o aducem la Chișinău. Ne pornisem cu două mașini de dimineață încolo. Pînă a ajunge acolo am avut parte de multe peripeții: cînd ne-am pornit spre filmări, ne-am dat seama ca nu încape contrabasul în portbagaj și am mai căutat o mașină ca sa-l ducem încolo. Acolo, vremea era mohorîtă, ne era frică ca ploaia să nu ne deterioreze instrumentele, Ion Banaru a găsit însă o încăpere veche care, în caz de ploaie puternică servea drept adăpost. Deși piesa e trista, pe platou de filmare a fost multa dispoziție pozitivă.

- De ce ați ales anume în această perioadă ca melodia și videoclipul să fie lansat?

Stela: Toamna este anotimpul nostalgiei și al tristeții. Se potrivește perfect cu mesajul piesei și al filmului, precum și cu titlul acestuia.

Kapushon: Dorul, un sentiment tomnatic, de fapt. Și anume toamna am considerat că este momentul potrivit pentru lansarea filmului cît și a videoclipului. Plus că, tot în această perioadă a fost terminat și montajul pentru filmul „Alte frunze de dor". Cred că ca a coincis perfect mesajul piesei cu specificul lunii noiembrie.

- Ce planuri/colaborări aveți pentru viitorul apropiat ?

Stela: Ne dorim să mai colaborăm și cu siguranță o vom face. Deocamdată preferăm să povestim despre realizările noastre decît despre planuri.

Kapushon: Foarte degrabă mai lansez o piesa cu videoclip. Va fi în colaborare cu cineva, dar rămîne surpriză. Curînd, lansez cel de-al III-lea album, „Doina".

- Ce impresii aveți despre feedcak-ul melodiei „Cine cîntă iarași pe la sate?"

Stela: Impactul melodiei este unul foarte bun și neașteptat pentru noi. Vizualizările sînt record pentru canalul de pe youtube a lui Kapushon, iar pe mine mă impresionează faptul că oamenilor le place tare mult vocea mea pe acest stil de interpretare.

Kapushon: Feedbackul e într-adevăr puternic. Și, sincer, nu m-am așteptat sa fie atît de puternic. Sînt multe mesaje de felicitare. Lumea s-a regăsit atît în videoclip, melodie și film. Videoclipul a înregistrat în primele 24 de ore, cca 40 mii vizualizări. Și asta, e,record pentru canalul meu de youtube. Ultimul record îl avuse ultima piesa a Liei Taburcean „Ca-n filme indiene" cu 20 mii vizualizări în primele 24 de ore și peste puțin timp, numărul vizualizărilor s-a dublat. Pentru melodia „Cine cîntă iarași pe la sate", timp de două zile am stabilit 60 de mii de vizualizări.

Deci, lumea îl privește și le place, ceea ce mă bucură. Vreau să le mulțumesc pe aceasta cale lui Victor Pietraru, pentru că m-a invitat să am un rol în filmul lui. Steluței Botez desigur, pentru o colaborare frumoasa și sper că nu e ultima. Lui Ion Banaru, prietenul nostru care ne ajută întotdeauna la filmări și care este un actor foarte bun. Lui Dumitru Seretinean pentru un instrumental și aranjament de excepție. Știu deja că e foarte talentat și sînt sigur că vom mai lucra împreună. Tinerilor instrumentiști din videoclip care au înghețat împreuna cu noi la filmări: Sergiu Borș, Nicolae Chedric și Valeria Chilivnic. Mulțumiri și Marianei Bratu, băiețelului Vlăduț si tuturor celor cu care am avut onoarea să colaborez. Nu în ultimul rînd lui Greg de la „Gazda Records" care ne-a ajutat și care a venit cu idei originale. Prietenului nostru și designerului Stas Zaldea pentru cover, care ne ajută întotdeauna și ne înțelege din prima. Vă multumesc tuturor. Sînteti cei mai buni.

Mai jos, puteți vedea și filmul de scurt metraj „Alte frunze de dor", de Victor Pietraru.

Sursa: www.stiripozitive.eu

Cuvinte cheie:

interpret , interviu , muzica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1581
Populația:
3519 locuitori

Fundurii Vechi este un sat şi comună din raionul Glodeni. Fundurii Vechi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Glodeni și la 161 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3519 oameni. Satul Fundurii Vechi a fost menționat documentar în anul 1581.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.