|
Chisinau Youth Orchestra, tinerii care au sadit notele PASIUNII in inimile moldovenilor
Ei sunt cei care au scos muzica clasica din salile plictisitoare de concerte si au dus-o pe dealuri, pe rauri, in troleibuze si chiar in... Piata Centrala. Sunt tineri ambitiosi, uniti in cea mai originala echipa muzicala din cate tine minte tara noastra - Chisinau Youth Orchestra. Ei au modelat muzica clasica asa incat sa le fie pe plac pana si moldovenilor care nici macar nu stiu ce inseamna asta. Ne mandrim cu ei pentru ca au miscat cultura tarii noastre inainte, cu un pas mai aproape de... oricine.
De vreo cativa ani, vara, pe malul Nistrului, rasuna muzica clasica. Intr-o tabara de la Vadul lui Voda, vioarele si violoncelele isi joaca, zburdalnice, sunetele.
Tinerii de la Chisinau Youth Orchestra vin aici ca sa pregateasca micile lor surprize devenite deja clasice. Nici prin minte nu va trece pe unde v-ar mai putea surprinde, pana acum scena lor a fost chiar si Piata Centrala....
Au cantat si in troleibuze...
Sau in mijlocul strazii, unde le-au dat voie trecatorilor sa-i dirijeze.
Pe unde au fost au adunat fani.
"La Piata pe cine ati cucerit? Babele! Le-ai convin sa vina in sala de concert? Pe ele nu, dar pe director da."
Dincolo de glume munca lor este una titanica. Acum sunt 71 de tineri membri ai orchestrei, iar pasiunea pentru ceea ce fac, pare a canta pentru toti pe aceeasi nota.
Cel care ii aduna la repetitii, le insufla entuziasm si uneori ii mai si cearta usor este Adriano Marian, cel mai tanar dirijor din tara.
La 25 de ani, Adriano a reusit sa-si dirijeze visul pana l-a vazut pus in scena. El a inchegat prima orchestra de tineret a Moldovei – cel mai tare proiect de la noi care promoveaza muzica clasica. Nu i-a fost simplu la inceput. A batut la multe usi.
Iar orchestra lui nu e o adunatura de oameni si instrumente. Selectia a fost riguroasa - peste 400 de instrumentisti si-au dorit sa ajunga aici. Printre ei sunt romani, ucraineni si majoritatea studiaza la cele mai prestigioase scoli muzicale din Europa, iar periodic se aduna sa cante impreuna.
Daca-i vedeti pe strazi nu inseamna ca nu sunt si pe scene mari. Concertul lor de suflet a fost cel cu Valentina Nafornita.
La Ateneul Roman au ridicat publicul in picioare
I-au cucerit si pe germani, vara aceasta la un prestigios festival international organizat in orasul Kassel.
Si sunt abia la inceput. Au patru ani si mai au multe planuri pentru viitor. Iar ceea ce fac nu e o afacere, e cultura in plin sensul cuvantului.
Si pentru ca sunt inspirati, sunt ai nostri, sunt plini de entusiasm, pentru ca nu se tem sa-si urmeze visele si fac ca Moldova sa sune mai frumos, pentru asta ne mandrim cu ei.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1617
- Populația:
- 3295 locuitori
Ustia este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Ustia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Dubăsari și la 48 km de Chișinău. Satul Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3295 de oameni. Ustia a fost menționat documentar în anul 1617.
Comentarii
(0)