|
A luat start Festivalul de Muzică Clasică „Moldo Crescendo”
Prima ediţie a Festivalului de Muzică Clasică „Moldo Crescendo" a început ieri la Sala cu Orgă din Chişinău. Evenimentul are genericul "Noi am venit acasă" și se va desfăşura pînă pe 16 august, informează MOLDPRES.
Festivalul a fost iniţiat de către un grup de opt tineri, absolvenţi ai Liceului Republican de Muzică „C. Porumbescu" din Chişinău, care în prezent îşi continuă studiile în străinătate. Prin intermediul acestui eveniment, tinerii şi-au propus drept scop să promoveze muzica clasică la noi în ţară.
Printre muzicienii care evoluează în cadrul Festivalului se numără: Marcel Lazăr – pian, România/Austria; Ionel Manciu şi Dan-Iulian Druțac - vioară, Marea Britanie; Anica-Dumitrița Vieru - vioară, Elveția; Vadim Grumeza - vioară, Finlanda; Yuri Atvinovski - violă, Rusia; Radu Croitoru şi Constantin Borodin - violoncel, România; Oksana Mukosii - violă, invitată din Ukraina.
În cadrul concertului de deschidere de ieri a fost interpretată muzică de W. A. Mozart, P. I. Ceaikovski şi de A. Dvorak.
Solicitat de MOLDPRES, violonistul Ionel Manciu, student la Academia Guildhall School of Music and Drama din Londra, Anglia, a menţionat că ideea de a organiza acest festival s-a născut încă anul trecut, cînd tinerii artiști au organizat cîteva spectacole de muzică clasică la Chişinău.
„Ne-am gîndit că muzica clasică are un repertoriu vast şi trebuie s-o promovăm şi la noi acasă. Marcel Lazăr, iniţiatorul concertelor din anul trecut se ocupă de partea organizatorică. Noi doar cîntăm. Timp de cinci zile am muncit cîte 10-12 ore pe zi pentru a ne pregăti de festival. Primul spectacol a fost de mare succes – publicul a fost foarte receptiv la muzica clasică şi cea de cameră. În total, vom prezenta cinci concerte, dintre care două de caritate: unul - la Spitalul Republican, altul – la un orfelinat din capitală", a precizat Ionel Manciu.
La rîndul său, pianistul Marcel Lazăr a afirmat că pentru a organiza acest festival, era nevoie de 8 mii de euro, sumă necesară pentru remunerarea muzicienilor, designerilor, lucrătorilor de scenă, editarea broşurilor de sală, bannere etc.
„Am adunat doar 320 de euro. Primăria Municipiului Chişinău ne-a mai ajutat cu 10 mii de lei. Le-am spus colegilor că şi de astă dată, ca şi anul trecut, vom munci fără remunerare. În schimb, ne bucurăm că ne-am atins scopul de a readuce muzica clasică acasă la noi, în Moldova", a susținut Marcel Lazăr.
Următorul concert cei opt tineri îl vor prezenta pe 13 august, la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Concertul de închidere al primei ediţii a Festivalului de Muzică Clasică „Moldo Crescendo" va avea loc pe 16 august la Sala cu Orgă din Chişinău.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1964
- Populația:
- 543 locuitori
Vinogradovca este un sat şi comună din raionul Taraclia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vinogradovca, Ciumai și Mirnoe. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Taraclia și la 163 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 543 de oameni. Satul Vinogradovca a fost întemeiat în anul 1964.
Comentarii
(0)