18 noiembrie 2013, 12:24 Personalități views 5108
18 noiembrie 2013, 12:24 Personalități views 5108

Aniversarea scenaristului Vadim Circov


Astăzi scriitorul, jurnalistul și scenaristul Vadim Circov aniversează 80 de ani.

S-a născut la 18 noiembrie 1933 în oraşul Viatskie Polianî, regiunea Kirov, Rusia. Tatăl lui, Alexei, a fost căpitan de vapor pe rîu şi a căzut pe front în anul 1942. Mama lui, Claudia, a fost contabilă. În anul 1945 împreună cu familia (cu mama şi tatăl vitreg) se mută cu traiul la Cernăuţi.

Şcoala medie o absolveşte la Cernăuți, practică „luptele clasice", avînd şi realizări în acest domeniu. În anul 1952 este admis la Academia Navală din oraşul Sevastopol. Şi-a satisfăcut serviciul militar la Sevastopol, a fost marinar al Apărării de Coastă, s-a demobilizat în anul 1956 și a dat admiterea la Institutul Pedagogic din Odessa, la Facultatea de Educație Fizică, pe care o absolveşte cu succes.

După absolvire, a activat în calitate de antrenor de lupte libere la Institutul Superior de Marină. A fost observat şi încurajat de către „filosofii stradali" ai oraşului Odesa, care i-au identificat prioritățile în viață și l-au influențat în alegerea profesiei.

În anul 1960 se mută cu traiul la Chișinău și începe să lucreze în calitate de corespondent, apoi de jurnalist la ziarele de limbă rusă: „Tinerimea Moldovei" (1960-1963), „Moldova Sovietică (1963-1967), „Tînărul Leninist" (1967-1980), „Chișinăul de seară" (1980-1990). V. Circov a colaborat, de asemenea, cu studioul cinematografic „Moldova-film", a scris scenarii pentru circa 20 de filme documentare.

Debutează în anul 1964 cu povestea satirică „Încolonaţi-l!", publicată în revista „Crocodil". Prima carte „Aici e cheia oraşului" a fost publicată în anul 1970, după care au urmat mai multe cărţi pentru copii: „Meşterii zăpezii", „Tribul bunilor indieni Sioux", „Acest popor comic ‒ vrăbiile", „Iată atîtica din tigru" „Oare e posibil să trăieşti fără aventuri?". Apoi, în ziarul „Săptămâna" este publicată povestirea fantastică cu denumirea „Cei şapte de pe planeta Colambia" pentru ca apoi să scrie şi să publice o trilogie după motivele ei cu titlul: „Omuleţii de porumb", „Extratereştrii de pe planeta Pămînt", „Djinnul trimfător".

Membru al Uniunii Scriitorilor și al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova, iar în anul 1984, Vadim Circov devine şi membru al Uniunii Scriitorilor din URSS.

În aceeași perioadă publică și cărți pentru adulți: nuvela de aventuri „Întoarcerea lui Păcală", „Permite-mi să privesc în urmă".

În anii 1993-1995 publică în revista „Codru" povestirile: „Aventurile ingeniosului primitiv", povestirea fantastică „Sufletele noastre se plimbă prin lume", povestea „Robotul cu pălărie", povestirile: „Doc din Patagonia", „Păienjenişul", „Profetul cu coatele goale".Tot în revista „Codru" apare în anul 1997 povestirea lui „Cine stătea la răscruci" ‒ despre monștrii perioadei sovietice, care stăteau la fiecare intersecție a vieților omenești și le indicau o singură direcție.

V. Circov a locuit şi a creat în Republica Moldova pînă în anul 2000, apoi a emigrat în Statele Unite ale Americii, în prezent locuieşte la New York, unde îşi continuă cariera, continuînd să participe activ la viața literară. Colecțiile lui de povestiri sînt publicate nu numai în SUA, dar și în Israel. În 2010, a conceput un nou roman – „Zeii uitaţi", a scris poveştile „Lucrările ştiinţifice ale profesorului Dogadaikin".

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1608
Populația:
9060 locuitori

Camenca este un oraș din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 160 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2012, populaţia localității constituia 9060 de oameni. Camenca a fost menționată documentar în anul 1608.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.