30 iulie 2024, 15:00 Personalități views 1168
Alexandru Dimitrov: „Blasfemia de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris confirmă ”declinul Europei”
30 iulie 2024, 15:00 Personalități views 1168

Alexandru Dimitrov: „Blasfemia de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris confirmă ”declinul Europei”

Scenele de blasfemie pentru creștini de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris nu fac decît să confirme gîndurile exprimate de filosoful german Oswald Spengler la începutul secolului trecut în lucrarea sa „Declinul Europei”.

O astfel de opinie a exprimat cunoscutul caricaturist, fotograf amator, membru al Uniunii Artiștilor Fotografi din Moldova, Alexandru Dimitrov, relatează Noi.md.

Comentînd show-ul ciudaților carereprezentat Cina cea de Taină cu o femeie grasă în centru, cu o aluzie la Hristos, el a spus că îi iubește și îi respectă foarte mult pe francezi, dar trebuie să constate că ceva rău se întîmplă cu țara lor.

„Prefer Moldova mea săracă, înapoiata, cu bisericile și mănăstirile ei, decît „Dionysos-ul” vostru gol albastru și „femeia” voastră bărboasă care se zbate în convulsii erotice”, a subliniat Alexandru Dimitrov.

El a recunoscut că el, la fel ca multe alte persoane de vîrsta sa din perioada URSS, a fost educat cu cultura rusă, franceză, germană, engleză și americană.

„Și nu sînt deloc un sfînt, nu sînt un model de bunătate și moralitate impecabilă. Dar, mă scuzați, cu țara dumneavoastră (și nu numai) se întîmplă ceva ireparabil, despre care vorbea Oswald Spengler la începutul secolului trecut în lucrarea sa „Declinul Europei”. Nu judec, doar îmi pare rău pentru marea cultură europeană care s-a pierdut. Cînd văd că Mona Lisa, Monet și Van Gogh sînt stropiți din nou cu o porție de supă de roșii, din păcate, îi dau dreptate lui Spengler. Trist ...”, - a scris Alexandru Dimitrov pe pagina sa de socializare.

În același timp, el a recunoscut că a încercat să fie cît mai corect din punct de vedere politic și cît mai „flexibil” posibil, dar tot ceea ce a spus nu a reflectat pe deplin a ceea ce a vrut cu adevărat să spună. „În felul nostru, simplu, înțelegeți...”, a spus Alexandru Dimitrov.

Amintim că, după cum relatează Noi.md, după ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, desfășurată în seara zilei de 26 iulie în capitala Franței, în spațiul public din Republica Moldova a început să apară o anumită reacție.

Fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, a publicat un mesaj pe rețelele de socializare, în care menționează că la eveniment a existat un moment extrem de controversat. „Rușinos! O jalnică mascaradă a identității creștine! Un moment extrem de controversat a avut loc în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris

Amintim că, după cum a relatat Noi.md, după ceremonia de inaugurare a Jocurilor Olimpice de la Paris, desfășurată în seara zilei de 26 iulie în capitala franceză, în spațiul public de la noi au început să apară unele reacții.

Corneliu Popovici, fost ministru al Educației, a postat un mesaj în rețelele sociale, în care menționează că la eveniment a avut loc un moment extrem de controversat. "Rușine! O parodie mizerabilă la adresa identității creștine! În timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, a avut loc un moment extrem de controversat.

„Cina cea de Taină”, celebra pictură murală a lui Leonardo da Vinci, care înfățișează ultima masă a lui Iisus Hristos și a celor 12 Apostoli, a fost parodiată într-un mod mizerabil și absolut josnic {...}.

Din păcate, ceremonia, una dintre cele mai proaste din istorie, a avut un caracter propagandistic, rușinos și ideologizat. Mă alătur celor care, din respect pentru sportivii ce reprezintă Moldova la aceste Jocuri Olimpice, voi urmări participarea lor, însă exclusiv prezența noastră în competiții. În rest, voi evita să privesc aceste "jocuri". Alte comentarii sînt de prisos", a notat fostul ministru.

O reacție a venit și din partea președintelui PSRM, Igor Dodon. "Mulțumim organizatorilor Olimpiadei că ne-au arătat ce s-a întîmplat în ultimii cu ani cu valorile europene. Noi știam că lucrurile degradează, dar nici chiar așa {...}. Nouă așa Europă perversă și anticreștină nu ne trebuie. Mai bine suverani și cu valori creștine și familie tradițională {...}".

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1885
Populația:
237 locuitori

Lupăria este un sat din cadrul comunei Malinovscoe, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Rîșcani și la 183 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 237 de oameni. Satul Lupăria a fost menționat documentar în anul 1885.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.