03 iunie 2024, 16:00 Personalități views 957
Vlad Filat, despre Plahotniuc:
03 iunie 2024, 16:00 Personalități views 957

Vlad Filat, despre Plahotniuc: "El a avut un scop definitoriu în viață, pe care nu l-a atins"

Vlad Filat, fost prim-ministru, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), a vorbit despre perioada, cînd era Vladimir Plahotniuc în Moldova și despre felul cum acesta a preluat, practic, toată puterea în țară. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui podcast realizat cu jurnalistul Gabriel Călin, notează Noi.md.

Vlad Filat a menționat că înttre PLDM și Partidul Democrat din Moldova (PDM) nu a existat niciodată o luptă politică, așa cum mulți poate își imaginau.

"Nu este adevărat că Vlad Plahotniuc a avut o echipă mai puternică decît mine și PLDM. Eu cred că PLDM a avut cea mai profesionistă echipă în procesul politic și competiția politică care a fost în acea perioadă. Noi ne-am ghidat de acțiuni și comportament politic, pe cînd pe partea cealaltă [n.r. - echipa PDM] au fost elemente străine de procesul politic: corupere, dosare și multe alte lucruri, unele la vedere, altele nu. Între PLDM și PDM nu a fost o luptă politică".

Vorbind despre Plahotniuc și goana lui după putere, Vlad Filat a spus că nu crede că exista atunci vreo persoană în Moldova care să conștientizeze cît de periculos putea fi acesta.

"Plahotniuc a avut întotdeauna un scop definitoriu pentru viața lui: funcția de prim-ministru. Iar aflarea noastră în coaliție la anumite etape el a văzut-o pur și simplu ca pe ceva preliminar. El zi de zi acumula resurse și instrumentariu pentru a prelua toată puterea în Republica Moldova. Pînă cînd s-a ajuns în situația anului 2016, cînd el avea totul, doar că nu și funcția de prim-ministru, fiind lovit de bumerangul, pe care l-a creat tot el: hotărîrea Curții Constituționale.Eu nu cred că știa cineva în Moldova cît este el de periculos și pînă unde putea să ajungă. Eu, de exemplu, niciodată nu mi-am imaginat că nu există limite sau linii roșii".

Fiind întrebat ce crede despre realizările PLDM-ului de atunci, Filat a spus că, după părerea lui, el cu echipa partidului său au reușit să facă lucruri importante.

"Noi am făcut Republica Moldova cunoscută în lume în sens bun. Au fost la noi personalități politice marcante, am fost și noi invitați în afara țării, și, apropo, erau relații bune și-n Vest, și-n Est. Eu spun ceea ce cred și consider că așa este corect, pentru că tăcerea este o problemă mare, iar trecerea cu vederea a unor încălcări grave, cum se întîmplă în prezent, mai ales, cînd este vorba despre drepturile cetățenești, este și complicitate la crimă".

Amintim că Vlad Plahotniuc a fugit prin Transnistria, cu o mașină cu care a ajuns în Ucraina, atunci cînd Guvernul Filip și-a anunțat demisia, iar guvernarea a fost preluată de PSRM și Blocul ACUM, creat din PAS și Platforma DA. Se întîmpla în iunie 2019. De atunci, autoritățile de la noi îl caută pe fostul lider al PDM, dar fără vreun rezultat.

La începutul acestui an,șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, spunea că fugarul Vladimir Plahotniuc nu este dat în căutare internațională prin Interpol. "Comisia care verifică dosarele pentru anunțarea în căutare internațională a decis ca Plahotniuc să nu fie căutat, fapt despre care au fost anunțați procurorii moldoveni. Interpol nu a oferit explicații privind hotărârea luată".

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Vlad Filat , Vlad Plahotniuc

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1875
Populația:
186 locuitori

Odaia este un sat din cadrul comunei Șișcani, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Nisporeni și la 81 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 186 de oameni. Satul Odaia a fost menționat documentar în anul 1875.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.