|
Dmitri Dmitrenco: "Laboratoarele nu pot identifica întotdeauna substanțele narcotice moderne"
Chimia substanțelor narcotice se dezvoltă atît de rapid în lume, încît chiar și laboratoarele toxicologice bine dotate nu pot identifica întotdeauna întreaga gamă de substanțe narcotice care există în lume.
Despre acest lucru a declarat expertul medico-legal Dmitri Dmitrenco în cadrul emisiunii "Без галстуков cu Alexandru Stahurski" de la postul de televiziune N4, relatează Noi.md
Întrebat cît de des se confruntă experții medico-legali cu problema dependenței de droguri și a consumului de droguri de către victime, acesta a precizat că acest lucru se întîmplă mai rar în cazul persoanelor în viață. Dar au existat cazuri în care victimele abuzurilor fizice sau sexuale sînt aduse sub influența fie a alcoolului, fie a unei alte intoxicații, dar cel mai probabil intoxicație cu droguri, pentru că aceasta se observă imediat din maniera de a vorbi, de a discuta și de a oferi informații.
"În ceea ce privește cadavrele, aici există un sistem foarte complicat. Pentru că laboratorul nostru toxicologic este echipat destul de bine, totul este modern, dar nu este suficient pentru a detecta întreaga gamă de substanțe narcotice care există în lume", a declarat Dmitri Dmitrenco.
El a recunoscut că, în principiu, nici nu știe ce stat și-ar putea permite acest lucru din punct de vedere al echipamentelor și al resurselor financiare.
"Avem un laborator care detectează narcoticele de bază, standard. Există o gamă mică de substanțe narcotice sau medicamente cu efecte narcotice. Chimia substanțelor narcotice se dezvoltă atît de repede, încît nici organizațiile internaționale, care se ocupă de formarea registrului substanțelor narcotice, nu pot ține pasul cu această chimie clandestină, cu producția clandestină a substanțelor narcotice, care ajung pe piețe și pe care oamenii le folosesc", a subliniat criminaliștii.
Potrivit acestuia, medicii legiști nu deseori ori de-a face cu cazuri în care sînt implicate droguri, dar există cazuri în care găsesc pe cadavru urme de injectare de droguri.
Atunci cînd se merge pe teren și se examinează locul incidentului, se găsesc de obicei seringi și anumite echipamente pentru prepararea acestor substanțe narcotice pentru uz intravenos. Laboratorul găsește de obicei unele părți constitutive ale acelui drog.
Oamenii care consumă droguri amestecă o mulțime de chestii acolo și nu poți să-ți dai seama de toate componentele. Dar pe cele principale laboratorul le poate găsi.
În același timp, medicii-legiști examinează situația la general și nu se bazează doar pe laborator.
"Luăm totul împreună. Din istoric, că era dependent de droguri. Asta spun rudele sale sau oricine se afla la fața locului. Dacă au fost detectate urme proaspete de injecție, dacă s-a găsit o seringă la locul faptei, plus așa-zisa supradoză, plus rezultatul autopsiei. Și luînd în considerare toate acestea împreună, ajungem la concluzia că persoana a murit din cauza consumului de droguri", a declarat Dmitri Dmitrenco.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1546
- Populația:
- 4044 locuitori
Goteşti este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Constantineşti și Goteşti. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Cantemir și la 138 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4044 de oameni. Satul Gotești a fost menționat documentar în anul 1546.
Comentarii
(0)