12 februarie 2024, 12:35 Personalități views 668
Mihai Amihalachioaie s-a stins din viață
12 februarie 2024, 12:35 Personalități views 668

Mihai Amihalachioaie s-a stins din viață

Dirijorul Mihai Amihalachioaie s-a stins din viață la 63 de ani. Anunțul a fost făcut de colegii săi de breaslă, pe facebook.

În iulie 2023, cunoscutul muzician și dirijor a plecat la Istanbul, unde i s-a făcut un transplant de ficat.

Mihai Amihalachioaie a fost un cunoscutul acordeonist, dirijor de muzică populară, simfonică și de opera. S-a născut la 23 februarie 1961, în satul Molnita, regiunea Cernăuți, Ucraina. Studiile muzicale le-a început la Școală de Muzică din orașul Herta, după care și le-a continuat la Colegiul de Muzică „Ștefan Neagă”.

În anul 1985 a absolvit Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu” (azi - Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice), specialitatea: pian, acordeon și dirijat orchestra populară. În anul 1997, a absolvit a două facultate la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea dirijat muzică simfonică și de opera. Din anul 1998 este dirijor al Filarmonicii Naționale, al Orchestrei Naționale de Camera, al Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii din Chișînău și dirijor al Teatrului Național de Opera și Balet de la Chișînău.

În perioada 2001-2002 își perfecționează măiestria cu maestrul Antoni Roș Marba la Barcelona (Spania), dirijat simfonic. În anul 1985 și-a început carieră muzicală in calitate de acordeonist și dirijor de muzică populară a Ansamblului „Busuioc Moldovenesc”.

În anul 1998 colaborează, că dirijor, cu Filarmonica Națională, cu Orchestra Națională de Camera și cu Orchestra Simfonică Radio-TV din Chișinău. A fost angajat al Teatrului Național de Opera și Balet ”Maria Biesu”.

A colaborat fructuos cu Grupul „Provincialii” din România. A efectuat turnee artistice peste hotarele țării, precum România, Spania, Bulgaria, Germania, Franța, Italia, Marea Britanie s. a. În 2001, pentru întreagă să activitate, a fost distins cu titlul onorific Maestru in Artă.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

dirijor , moarte

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
1142 locuitori

Colibabovca este un sat şi comună din raionul Leova. Colibabovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 37 km de orașul Leova și la 75 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1142 de oameni. Satul Colibabovca a fost înființat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.