29 ianuarie 2024, 12:45 Personalități views 341
70 de ani de la nașterea regizoarei Elena Fedcu
29 ianuarie 2024, 12:45 Personalități views 341

70 de ani de la nașterea regizoarei Elena Fedcu

Pe 29 ianuarie, Elena Fedcu, remarcabil regizor, pedagog, Om de mare valoare pentru cultura națională ar fi implinit vîrsta de 70 de ani!

Descendenta unei familii cu frumoase tradiții culturale, fiica lui Alexandru Fedco, fost director al Filarmonicii Naționale și al Teatrului Național de Operă și Balet, fondatorul celui mai important eveniment cultural al țării – Festivalul Internațional de Muzică ,,Mărțișor", Elena Fedcu, a venit în această lume cu un impunător bagaj intelectual și cultural moștenit la nivel de genă, consolidat mai apoi în timp, cu studii alese la Institutul de Arte ,,Gavriil Musicescu" și la Academia de Arte Teatrale din Moscova, clasa profesorului I. Şaroev, recunoscut regizor de estradă și manifestări publice.

Pe parcursul vieții și activități sale, Elena Fedcu a lăsat moștenire culturii naționale peste 500 de concerte montate pe cele mai prestigioase scene din Moldova și de peste hotare, a fost autorul unor evenimente și manifestări cultural-artistice de importanță statală, concerte înregistrate în fondul de aur al televiziunii naționale și dedicate personalităților notorii așa ca: Maria Bieșu, Mihail Muntean, Veronica Garștea, a montat pe scenele teatrelor din Portugalia spectacolele de operă: ,,Carmen" de Georges Bizet și "Traviata" de G. Verdi, a fost regizorul emblematic al nenumăratelor concerte de inaugurare al Festivalului Internațional de Muzică ,,Mărțișor", ultimul fiind, ediția 2018...

In calitate de pedagog, Eelena Fedcu, a transmis potențialul său intelectual, spiritual și artistic celor 7 promoţii de regizori de care ne mîndrim în prezent : Ianoș Petrașcu, Varvara Cobozeva, Irina și Octav Grecov, Alexei Chirilă, Ana Bideac, Serghei Zestrea, Inna Komova, Irina Vișnevscaia, Sergiu Bulat, Tatiana Carabulea, Olga Nicolai, Anastasia Guțulea, Olga Bantiuc și mulți alții..

Activitatea prodigioasă a Elenei Fedcu a fost înalt apreciată de către țara sa, cele mai valoroase distincții de care s-a învrednicit au fost titlurile onorifice: ,,Maestru în artă" (anul 2000) și ,,Artist al Poporului" (anul 2016).

Elenei Fedcu îi aparține ideea instituirii Galei Excelenței Muzicale a Uniunii Muziicienilor din Moldova, ajunsă la cea de-a 5 ediție, unde onorabila familie a regizoarei - Conunov , oferă cu regularitate Premiul ,,Elena Fedcu" pentru inovație regizorală celor mai activi și creativi regizori.

Plecată timpuriu de printre noi, Elena Fedcu, a trecut prin viața ca o cometă arzătoare trasînd urme adînci, lăsîndu-ne amintiri frumoase și imaginea unei femei sclipitoare!

Aristocrată și rafinată, o mare intelectuală și cunoscătoare a cronicilor tuturor evenimentelor artistice de mare valoare, Elena Fedcu nu a fost lipsă de la nici una din premierele răsunătoare și de fiecare dată avea o apariție elegantă și senzațională! Ne vrăjea mereu cu aura sa spirituală - inteligentă, unică, plină de umor, fermecătoare!

Înțeleaptă fiind și prietenoasă, împărtășea mereu cu ușurință din marele ei univers itelectual, din experiențele sale, istoriile și întamplările cu oamenii celebri ce s-au perindat în viața ei plină de sens și culoare.

Mereu tînără, nonconformistă, impetuoasă și dedicată, a creat vibrînd, a trăit iubind - oamenii, scena, artistul și adevărata valoare!

Or viața ei a fost pentru noi un dar de cunoaștere, izvor de inspirație și energie, tribut și elogiu al dăruirii de sine pentru artă și frumos!

Cuvinte cheie:

regizor , Elena Fedcu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1641
Populația:
1082 locuitori

Zamciogi este un sat din cadrul comunei Rădeni raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Strășeni și la 44 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1 082 oameni. Satul Zamciogi a fost menționat documentar în anul 1641.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.