14 noiembrie 2023, 17:30 Personalități views 2965
A încetat din viață regizorul, actorul și muzicianul Mihail Timofti
14 noiembrie 2023, 17:30 Personalități views 2965

A încetat din viață regizorul, actorul și muzicianul Mihail Timofti

Mihail Timofti - regizor de film, scenarist, scriitor, compozitor, muzician multi-instrumentist și actor moldovean - Vasile, ghidul-trădător din celebrul film "Lăutarii" al lui Emil Loteanu, s-a stins din viață la Chișinău.

Artistul Poporului Republicii Moldova a decedat la 10 noiembrie, la vîrsta de 75 de ani.

Mihail Vasilievici Timofti s-a născut la 19 septembrie 1948. În 1965, s-a înscris la Teatrul "Contemporanul", unde pentru prima dată a ieșit pe scenă într-un rol principal. În 1967 a absolvit școala muzicală specială ”E. Coca” la specialitatea clarinet și pian. La festivalul teatrelor populare de la Moscova a fost decernat cu două medalii de aur - pentru rolul principal în comedia "Visuri și necazuri" și pentru muzica scrisă pentru această piesă. În 1971 a absolvit Conservatorul de Stat ”G. Muzicescu”, Facultatea Regie Dramă. În perioada 1971-1981 a lucrat la studioul cinematografic "Moldova-film" în calitate de regizor și actor, montînd aproximativ patruzeci de filme muzicale.

În 1985, Timofti a absolvit cu o diplomă externă la Conservatorul de Stat ”N.A. Rimski-Korsakov” din Leningrad, Facultatea Regie Operă. În 1984-1985 - director al Teatrului de Comedie Muzicală din Orenburg, în 1986-1988 - director al Teatrului Muzical din Saransk, Mordovia, în 1989-1990 a lucrat la Teatrul Muzical din Tomsk, iar din 1990 - la Teatrul Național de Operă și Balet din Chișinău.

A pus în scenă zeci de spectacile în teatrele din URSS, a jucat în muzicaluri, operete și vodeviluri, în special rolul principal în producția "Onomastica Motanului Leopold", a scris scenarii. A făcut turnee active în Europa și a fost cîștigătorul mai multor premii.

Despre moartea lui Mihail Timofti a anunțată astăzi pe rețeaua de socializare fiul său Eugen, fără a numi cauza decesului. El a precizat că tatăl său a fost înmormîntat în cimitirul "Sfîntul Lazăr" (Doina).

Eugen s-a adresat prietenilor tatălui său, telespectatorilor cu rugămintea să-l ierte pentru că nu a anunțat imediat despre decesul tatălui, deoarece așa a dorit tatălui său, care era foarte obosit, arăta rău și nu vroia să-l vadă cineva în așa stare.

"De aceea am hotărât să îndeplinim dorința tatălui meu să facem tot în liniște, era o durere extraordinară, este și va fi toată viața! Vă rog frumos, nu-l uitați, țineți-l în minte așa cum era: talentat, frumos, energic, cu simț de umor. Amintiți-vă de el, vorbiți despre el, dedicați-i muzică, poezii, concerte, expoziții etc. El vă iubea foarte mult pe toți, pe prieteni, pe spectatorul său, scena, suferea foarte mult că nu mai ieșea în scenă, atunci s-a concentrat la carte autobiografică și nuvele, dar oricum îi era dor de scenă, de teatru, de colegii săi, de spectator.

Cine dorește, il puteți vizita pe tatăl meu - Cimitirul "Sfântul Lazăr" (Doina) - Cartierul 282; Rândul 39; Locul nr. 1. Tata vă așteaptă pe toți cu o mare plăcere! Anticipat vă mulțumesc cine o să-l viziteze. Peste 2 ani vom instala monument după recomandarea specialiștilor!”, a scris Eugen Timofti.

Mai multe informații despre numele importante pentru cultura Republicii Moldova puteți găsi pe site-ul moldovenii.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Mihai Timofti , regizor , actor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1672
Populația:
5500 locuitori

Gura Galbenei este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Gura Galbenei este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Cimișlia și la 51 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5500 de oameni. Satul Gura Galbenei a fost menționat documentar în anul 1672.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.