15 septembrie 2024, 10:30 Personalități views 1952
De nouă ani fără Mihai Volontir
15 septembrie 2024, 10:30 Personalități views 1952

De nouă ani fără Mihai Volontir

S-au împlinit 9 ani de la trecerea în neființă a regretatului Mihai Volontir, desemnat drept cel mai bun actor al secolului XX din cinematografia moldovenească.

Mihai Volontir s-a născut la 9 martie în anul 1934 în satul Glinjeni, raionul Făleşti, Republica Moldova. A făcut studii la Şcoala pedagogică din Orhei 1952-1955 de la vîrsta de 18 ani a început să lucreze în calitate de învăţător la şcoala rurală din satul Păpăuţi, Rezina, după absolvirea cărora este numit directorul Căminului cultural din satul Lipceni (raionul Rezina). Începînd cu anul 1957 este actor la Teatrul Muzical-dramatic (în prezent: Teatrul Naţional) „Vasile Alecsandri” din Bălţi, unde debutează în spectacolul „Chiriţa din Iaşi” în rolul Surugiului, devenind în scurt timp actorul cu cele mai multe roluri principale, dar şi regizor al multor spectacole.

În cariera sa, Mihai Volontir a jucat în 120 de roluri. Rolul lui Budulai din serialul „Țiganul” i-a adus celebritate în întreg spațiul ex-sovietic. Artistul a fost bolnav de diabet și afecțiuni ale sistemului vascular, suferind zece intervenții chirurgicale. A murit la vîrsta de 81 de ani, pe 15 septembrie 2015. A fost îngropat la Cimitirul Central de pe strada Armenească din Chișinău.

Cuvinte cheie:

Mihai Volontir , actor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
259 locuitori

Andreevca este un sat din cadrul comunei Chiperceni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 27 km de oraşul Orhei şi la 75 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 259 de oameni. Satul Andreevca a fost menționat documentar în anul 1909.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.