01 iulie 2013, 11:40 Personalități views 13063
01 iulie 2013, 11:40 Personalități views 13063

Petru Lucinschi are o casă-muzeu


Foto: trm.md

Casa în care şi-a petrecut copilăria ex-preşedintele Republicii Moldova, Petru Lucinschi, a fost transformată în muzeu, informează trm.md. Printre piesele de rezistenţă expuse aici se numără un pat din anul 1816, dar şi veselă din 1812.

Unul dintre cele mai îndrăgite obiecte din casa părintească, pentru fostul președinte, este un pat unic. Acesta datează din anii 1800. „Am păstrat și aceeași ușă dată cu var, exact cum era atunci, ferestrele erau tot așa. Aici e sofca unde dormeam”, susţine cel de-al doilea preşedinte al ţării, Petru Lucinschi.  

Venit la baştina tatălui său, fiul fostului preşedinte, Chiril Lucinschi, şi-a adus aminte cu nostalgie de clipele petrecute în Rădulenii Vechi. „Aici am copilărit cu bunelul meu, moş Chiruşca. În sala asta era casa mare, dar am înnoptat acolo, lângă sobă”, subliniază Chiril Lucinschi.

Ideea transformării casei părinteşti într-un muzeu a apărut anul trecut. Construită în 1953, casa a fost reamenajată asemeni traiului de la începutul secolului XX. În această activitate s-au implicat şi consătenii.

„Au participat cu mic, cu mare, au fost selectate diferite obiecte care ne-ar fi readus în copilăria fostului preşedinte”, subliniază Ala Şalamac, directoarea Gimnaziului "Petru Lucinschi" din localitate.

Potrivit locuitorilor satului Rădulenii Vechi, casa-muzeu este un mijloc de promovare a valorilor naționale, dar şi de dezvoltare a turismului rural.

Toţi cei care vor vizita muzeul, vor primi câte un material video în care fostul președinte relatează despre clipele petrecute aici. Mai mult, în curtea casei părinteşti va fi inaugurat și un muzeu al satului Rădulenii Vechi.

Cuvinte cheie:

muzeu , președinte , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1928
Populația:
567 locuitori

Berezovca este un sat din cadrul comunei Calaraşovca, raionul Ocniţa. Satul Berezovca este situat la o distanţă de  30 km de oraşul Ocniţa şi la 259 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 567 de oameni. Satul Berezovca a fost întemeiat în anul 1928.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.