03 mai 2023, 15:00 Personalități views 2672
A ales să își construiască viitorul acasă, chiar dacă și-a făcut studiile în Țările de Jos
03 mai 2023, 15:00 Personalități views 2672

A ales să își construiască viitorul acasă, chiar dacă și-a făcut studiile în Țările de Jos

Alegerea de a studia peste hotare poate fi influențată de mai mulți factori: dorința de a trăi experiența unei altei țări și culturi, colegii din liceu care fac o alegere asemănătoare sau dorința de a investi în propria educație. Motivată de factorii de mai sus, Felicia Crețu a decis să studieze dreptul european în Țările de Jos.

După absolvire, s-a întors acasă și s-a reprofilat într-un alt domeniu. În prezent, este jurnalistă de investigație în cadrul proiectului „Cu sens” și membră a ONG-ului „Primăria mea”, transmite diez.md.

Felicia Crețu și-a făcut studiile la Universitatea Maastricht, una dintre cele mai bune instituții de învățămînt superior din Țările de Jos. În perioada liceului, făcea parte dintr-un mediu în care majoritatea colegilor săi preconizau să meargă la studii peste hotare. Acesta a fost unul dintre motivele care a determinat-o să urmeze o facultate în afara țării. Fiindcă limba străină pe care o cunoștea era doar engleza, se orienta către țările care ofereau studenților programe de studiu în această limbă. Felicia oscila între Marea Britanie și Țările de Jos, dar a ales cea de-a doua variantă pentru prețul mult mai avantajos al studiilor. În cazul ei nu a existat opțiunea de a rămîne în Republica Moldova, era hotărîtă că își dorește să urmeze o universitate din afara țării. A ales să studieze dreptul european, pentru că i-ar fi plăcut să lucreze într-una din instituțiile europene. „Din Moldova, Uniunea Europeană îmi părea o poveste de succes, ca un lucru fascinant. Eu voiam să înțeleg cum funcționează acest sistem și eventual să fac și eu parte din acea structură.”

„Îți lărgești orizonturile și înțelegi că este posibil și altfel”

În primul an de studii, era entuziasmată de tot ce vedea. „A fost un an de descoperire, analizam atent ce se întîmplă la cursuri, cum comunică profesorii și colegii mei.” Partea cea mai grea era în momentul examenelor, cînd dorul de casă se amplifica și se confrunta cu stresul și presiunea examenelor de care are parte orice student.

Universitatea i-a oferit Feliciei oportunitatea să participe la o multitudine de activități extracurriculare și evenimente organizate pentru studenți. În anul III de studii, a beneficiat de un schimb de experiență în Hong Kong. Lista destinațiilor era una diversă, dar ea a optat pentru Hong Kong, deoarece își dorea o experiență culturală diferită. „Sunt mega bucuroasă că am putut să aleg unul dintre cele mai îndepărtate locuri posibile. Voiam să văd cum este în Asia. Hong Kong fiind un oraș dezvoltat, eram sigură că și studiile trebuiau să fie la un nivel avansat.” Principalul avantaj al acestui schimb de experiență a fost accesul la unele cursuri pe care nu le avea la Universitatea Maastricht, cum ar fi dreptul de mediu sau cursuri generale despre schimbările climatice.

Pe lîngă studii și schimburi de experiențe, Felicia a avut și un job în cadrul universității. A lucrat timp de un an și jumătate în cadrul instituției la oficiul de sustenabilitate. „Noi eram un grup de studenți care încercau să implementeze diferite practici de sustenabilitate în interiorul universității.”

Chiar dacă cunoștințele teoretice nu le aplică atît de des în meseria pe care o practică în prezent, ea spune că studiile în Țările de Jos i-au creat un sistem de valori cu care rezonează: corectitudine, antiplagiat, egalitate, diversitate, mixt de culturi, grija față de mediu, comunitate și accent pe crearea unei comunități a studenților.

Datorită acestor aspecte, Felicia s-a întors în Republica Moldova înțelegînd că are aceleași valori promovate de universitatea la care a învățat și e absolut normal să-și dorească ca lucrurile să se întîmple corect, transparent, fără prejudecăți și cu relații de egalitate între oamenii din jurul său.

„Aici poți să testezi cariere, profesii și diverse roluri importante”

Felicia a revenit în țară la vîrsta de 21 de ani. Nu era sigură că își dorea să continue o carieră în drept și a decis să aloce o perioadă pentru încercări. „Moldova era cel mai bun loc să încerc profesii și cariere, fiind un teren fertil pentru experimente. Nu pot să zic că am încercat foarte mult, dar aici poți să testezi cariere, profesii și diverse roluri importante. Este și exemplul meu propriu. Am ajuns să fac jurnalism fără a avea o facultate și fără a fi nevoie să urmez o facultate.”

De la reîntoarcerea acasă au trecut opt ani. Felicia își amintește că reintegrarea a fost unul dintre cele mai complicate momente cu care s-a confruntat. Totuși, suportul părinților și prietenilor a ajutat-o, lucru care era mult mai complicat de realizat peste hotare din cauza absenței oamenilor dragi.

Căutîndu-și cariera, Felicia a ajuns să scrie pentru un blog al unei platforme de joburi. În timp, a observat că apar diverse comunicate despre creșterea salariilor, subiect care necesita reflectat, dar Felicia nu își dorea să copieze, și așa a apărut întrebarea despre cum ar putea să o facă corect. „Cînd a apărut oportunitatea să devin știristă, am zis că vreau să învăț cum să scriu corect despre diverse lucruri. Acum am ajuns să continui cu videojurnalism și mai mult cu jurnalismul de investigație.” Felicia și-a dorit să descopere acest domeniu, deoarece este o meserie pentru oameni și pentru interesul public. „E un fel de serviciu public pe care îl faci și asta îmi oferă satisfacție. Pot să ajut oamenii să ia decizii mai bune prin informațiile pe care eu le prezint și astfel ei pot să ia decizii informate sau să înțeleagă de ce lucrurile nu funcționează.”

Inițial credea că prin materialele sale va produce schimbări imediate, ulterior a înțeles că profesia de jurnalist necesită multă răbdare, atît față de propria persoană, cît și față de așteptările de la această meserie. Pentru că la început nu știa exact cum se practică corect jurnalismul, s-a confruntat cu provocările unei cariere incipiente. „Eu îmi asumam practic rolul unui jurnalist, dar nu știam cum se face asta și cînd am dat de comunicate de presă pe care încercam să le redau sau să le transpun într-o știre, îmi dădeam seama că eu nu știu cum se face asta. Singurul instrument pe care îl aveam atunci la îndemînă era să mă pun în locul cititorului și să mă gîndesc ce ar vrea să citească omul și să înțeleagă din știre.”

„Am simțit că nu mă mulțumea doar o știre în care nu aflam pînă la capăt în ce constă problema”

Felicia a reușit să treacă peste aceste provocări, iar acum face jurnalism de investigație.

„Prin intermediul unei comunicări mai eficiente lucrurile pot fi schimbate”

În opinia Feliciei, salariile mai mari i-ar încuraja pe cei plecați, pentru care acest aspect este important. Cu toate acestea, Felicia spune că în prezent avem condiții, perspective de dezvoltare și acasă. „Vrem impact și vrem să simțim că ceea ce facem contează, iar Moldova poate oferi aceste șanse. Dacă ar fi salariile mai mari, i-ar aduce și pe cei pentru care contează și din ce trăiești, nu doar cum trăiești.”

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Țările de Jos , personalitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1722
Populația:
1342 locuitori

Butuceni este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Butuceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Rîbnița și la 85 km de Chișinău. Populaţia satului Butuceni alcătuia 1342 de oameni în anul 2001. Satul Butuceni a fost menționat documentar în anul 1722.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.