18 august 2023, 10:30 Personalități views 2330
Mitropolitul Vladimir împlinește 71 de ani
18 august 2023, 10:30 Personalități views 2330

Mitropolitul Vladimir împlinește 71 de ani

Mitropolitul Moldovei este omagiat! Înalt Prea Sfințitul Vladimir împlinește 71 de ani. 

Cu ocazia aniversării, Mitropolia Moldovei a realizat un scurt documentar de aproape 16 minute, despre drumul spre călugărie al ÎPS Vladimir. „Rudele mele erau oameni apropiați de biserică, cîntau în strană. Cînd s-a apropiat vîrsta cînd am crescut cu trupul și sufletul, în timpul lui Hrusciov, am vizitat mănăstirea Poceaev. Am iubit mult călugăria, biserica și de aceea au apărut gînduri ca după absolvirea școlii medii din satul natal să plec pe această cale”, a povestit ÎPS Vladimir. 

Filmul prezintă inclusiv imagini inedite din copilăria și tinerețea mitropolitului Moldovei.

Mitropolitul Moldovei a vorbit și despre provocările cu care s-a confruntat de-a lungul anilor. 

„Timpuri la cîrma bisericii au fost diferite, mai blînde, mai primitoare, dar au fost și timpuri grele, dar indiferent de greutăți am fost susținut de clerici, călugări, creștinii ortodocși”, a povestit ÎPS. 

În anii de pînă la pandemie, mitropolitul Vladimir și-a sărbătorit cu mare fast majoritatea aniversărilor, primind la mitropolie zeci de oaspeți, majoritatea oficiali de stat. 

Mitropolitul Vladimir, pe numele său civil Nicolae Cantarean s-a născut în 18 august în satul Colencăuți, raionul Hotin din regiunea Cernăuți. Este mitropolit din 21 iulie 1989. 

De-a lungul timpului, a fost implicat în mai multe situații de scandal. În anul 2014, a fost surprins alături de o femeie la mare, pe o plajă din Turcia. Jurnaliștii de la Ziarul de Gardă au scris atunci că mai multe proprietăți ale ÎPS ar fi trecute pe numele femei cu pricina, Nelli Tcaciuc. 

Sursa: tv8.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1557
Populația:
3171 locuitori

Sărata Veche este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Sărata Nouă, Sărata Veche și Hitreşti. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Fălești și la 125 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3171 de oameni. Satul Sărata Veche a fost menționat documentar în anul 1557.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.