|
Poetul Titus Știrbu a fost omagiat la 80 de ani de la naștere
La Uniunea Scriitorilor din Moldova a avuta loc evenimentul festiv dedicat aniversării a 80 de ani de la nașterea scriitorului Titus Știrbu, informează moldpres.md.
La manifestare, alături de poetul omagiat, au participat mai mulți colegi de breaslă: Teo Chiriac, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, Val Butnaru, Vladimir Beșleagă, Ion Găină, Dumitru Apetri, Valeriu Matei, Todur Zanet, Eugenia Bulat, Victor Vasilache, Mihaela Perciun și alții. În cadrul întîlnirii, Teo Chiriac i-a conferit lui Titus Știrbu „Diploma de onoare a Uniunii Scriitorilor din Moldova, cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la naștere și pentru contribuție deosebită la crearea și promovarea literaturii pentru copii din Republica Moldova”.
Președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Teo Chiriac a menționat că Titus Știrbu este un poet octogenar cu suflet de copil. ”Activează în domeniul literaturii timp de jumătate de secol, perioadă în care a editat peste 70 de titluri de carte, poezia lui Titus Știrbu este simplă, ingenioasă, ironică, uneori chiar sarcastică, fapt care a făcut să aibă mare priză la publicul cititor”, a subliniat Teo Chiriac.
În context, scriitorul Arcadie Suceveanu a afirmat că Titus Știrbu este un poet cu cititori. ”El contează mult pe segmentul cititorilor de vîrstă preșcolară și școlară, care este cel mai activ. Acest spirit ludic prezent în creația lui pentru copii s-a extins și asupra genurilor pe care le cultivă: parodia, epigrama, memoriile lui. Este un adept al expresiei simple și trăite în poezia lui. Nota biografică este dominantă în creația sa”, a mai spus Arcadie Suceveanu.
Titus Ştirbu s-a născut la 3 iulie 1942 în satul Cenușa, raionul Florești. Și-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie și Filologie (1959-1964). Ulterior, lucrează ca redactor la Televiziunea Naţională (1966-1976), șef de secție la Societatea Republicană „Prietenii cărții” (1978-1984), referent, consultant, apoi secretar al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1984-1991), consilier al directorului general al Comitetului de Stat pentru Edituri, Poligrafie și Comerțul cu Cărți (1992-1994), secretar al Consiliului Centrului Național de Cinematografie (1994-1999), specialist principal la Departamentul Relații Interetnice și Funcționare a Limbilor (1999-2001). În perioada 2002-2008 a fost redactor în Serviciul editorial al Editurii „Universul”. Din 2008 și pînă 2021 a activat la Uniunea Scriitorilor din Moldova.
În 1973 a debutat editorial cu placheta de versuri pentru copii ”Satelitul”, urmată de volumele ”Lădița cu cireșe”, ”Lenea-i cucoană prinsă-n capcană”, ”Casă din cuvinte”, ”Omul casă-și construiește”, ”Tîrgul din poiană”, ”Vai, ce litere ghidușe” ș.a. A tradus din literatura pentru copii, precum și din folclorul popoarelor lumii. În 2010 a fost distins cu titlul onorific ”Maestru al Literaturii” și în 2015 cu ordinul ”Gloria Muncii”. Este deținător al mai multor premii literare.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1803
- Populația:
- 433 locuitori
Slobozia-Măgura este un sat din cadrul comunei Bursuceni, raionul Sîngerei. Localitatea este situată la o distanţă de 41 km de oraşul Sîngerei şi la 109 km de oraşul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 433 de oameni. Satul Slobozia-Măgura a fost menționat documentar în anul 1803.
Comentarii
(0)