07 aprilie 2024, 12:30 Personalități views 4724
Ion Aldea-Teodorovici ar fi împlinit astăzi 70 de ani
Foto: elenarobu.md
07 aprilie 2024, 12:30 Personalități views 4724

Ion Aldea-Teodorovici ar fi împlinit astăzi 70 de ani

Compozitorul și interpretul Ion Aldea-Teodorovici ar fi împlinit astăzi 70 de ani.

Artist Emerit al Republicii Moldova (1989), Cavaler al Ordinului Republicii (post mortem).

S-a născut la 7 aprilie 1954 în or. Leova, Moldova, în familia unui preot, care fiind nevoit să renunțe la meseria sa, cîntînd o perioadă în Capela Corală Doina, iar apoi căsătorindu-se cu Maria Aldea se reîntoarce la baștină, unde devine profesor și director al Școlii de Muzică N2. Ion este mezinul familiei, avînd doi frați Adrian și Petre (vitregi, căci erau de la altă mamă). Deprinde dragostea pentru muzică, în special, pentru cea sacră de la tatăl său.

De Ia vîrsta de 5 ani, la îndemnul tatălui său, începe să studieze vioara şi pianul, iar de la 7 ani învață muzica la Școala Muzicală "Eugen Coca" (în prezent: liceul "Ciprian Porumbescu din Chişinău), unde studiază clarinetul. Cînd Ion avea 10 ani, tatăl său decedează.

Și-a continuat apoi studiile la Școala Medie de Muzică din Tiraspol, învățînd să cînte la saxofon (1969-1973).

Își satisface serviciul militar în Armata Sovietică, în orașul Zaporojie, RSS Ucraineană, Unitatea de Artilerie. De participarea la manevre îl scutește generalul diviziei, mare amator de jazz, care auzise și aflase, întîmplător, că la radio, în cadrul emisiunii pentru ostași, cîntecul „Crede-mă, iubire", interpretat de Sofia Rotaru este compus de nimeni altul decît de ostașul-compozitor începător Ion Aldea-Teodorovici, de atunci armata a decurs mai ușor pentru Ion.

În anii 1971-1988 își face studiile la Facultatea de Compoziție și Pedagogie la Conservatorul de Stat din Chişinău.

Activitatea de creaţie și-a început-o în calitate de saxofonist în formația muzicala "Contemporanul", condusa de Mihai Dolgan, unde pe parcurs își manifestă și talentele de compozitor și solist. A fost şi conducător artistic al Teatrului Academic Muzical-dramatic de Stat "Alexandr Puşkin"(în prezent: Teatrul Național "M. Eminescu") din Chişinău (1975-1981). I. Aldea-Teodorovici a fost fondator şi conducător al formaţiilor "Telefon" (1986) şi "Diate" (1987). În aceeași perioadă lansează cîntecul «Seară albastră»

În calitate de compozitor a compus muzică de mai multe genuri: simfonică, de camera, pentru copii, teatru, film, inclusiv pentru spectacole dramatice: "Fîntîna Anghelinei" de A. Burac, "Dragă consăteanule" de Gh. Malarciuc, "Abecedarul", ''Tata" şi "Pomul vieţii" de D. Matcovschi, cîntece patriotice şi lirice.

În anul 1981 se căsătorește cu Doina Marin, în același an începe să interpreteze muzica și cîntecele compuse de el, iar din 1982, după nașterea fiului lor Cristofor, la 5 august 1982, la serata de creație a lui Gr. Vieru, în februarie 1983, începe să cînte în duet cu soţia sa, Doina.

Pe parcursul anilor 1989-1990 au colindat cu programele sale de concerte aproape întreaga republică şi o bună parte din România.

Ion Aldea-Teodorovici are în palmaresul său artistic circa 300 de cîntece patriotice, lirice și pentru copii. Pentru meritele sale în domeniul artei muzicale s-a învrednicit de mai multe distincţii și titluri.

A colaborat și cu Studioul Cinematografic "Moldova-film", în special, cu regizorul Valeriu Jereghi.

A decedat în urma unui grav accident rutier împreuna cu soţia sa Doina, la 30 octombrie 1992, în România, fiind înmormîntat Ia Cimitirul Central Armenesc din Chişinău.

Anul 2012 în Moldova a fost declarat "Anul Doinei şi Ion Aldea-Teodorovici".

Premii și titluri

Premiul Comsomolului "Boris Glavan",
Laureat al Festivalului Tineretului şi Studenţilor de la Moscova.
Împreună cu soţia sa, deţinători ai Premiului Presei Ia Festivalul Naţional de Muzică Uşoară "Mamaia-91".
Laureat al Festivalului "Cerbul de aur" de la Braşov (România- 1992).
Artist Emerit al Republicii Moldova (1989),
Cavaler al Ordinului Republicii (post mortem).

Filmografia"Moldova-film"

"lona"(1987) artistic
''Disidentul" (1988) artistic
"Ce te legeni, Codrule?" (1985) documentar

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
1589 locuitori

Hirova este un sat și comună din raionul Călăraşi. Hirova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Hirova se află la distanţa de 32 km de orașul Călăraşi și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1589 de oameni. Localitatea este menționată documentar în anul 1495.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.