|
Foto: социальные сети |
Coregraful Iurii Gorșcov a fost petrecut pe ultimul drum
Maestrul scenei moldovenești, Iurii Gorșcov, coregraf, pedagog, Maestru în Artă, Artist Emerit, deținător al Ordinului „Gloria Muncii” și al „Ordinul Republicii”, laureat al Premiului Național, primul director al Colegiului Național de Coregrafie, a fost petrecut astăzi pe ultimul drum. Artistul s-a stins din viață la 29 martie, la vîrsta de 77 de ani, informează moldovenii.md cu referire la moldpres.md.
Solicitat de agenție, coregraful Eugen Gîrneț a afirmat că maestrul Iurii Gorșcov a fost și rămîne a fi patriarhul coregrafiei naționale moldovenești. ”A fost un talent polivalent, un mentor și un tată spiritual nu doar pentru copiii săi, dar și pentru mulți absolvenți ai Colegiului de Coregrafie și ai Departamentului Coregrafie de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. În 1991, el a fondat Colegiul Național de Coregrafie, care era a doua lui casă. A deschis Catedra de coregrafie de la AMTAP. Discipolii săi lucrează la Teatrul Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”, la Baletul Național ”Joc” și în alte colective din întreaga lume. Mulți dintre ei au devenit laureați ai concursurilor internaționale”, a subliniat Eugen Gîrneț.
La rîndul său, maestrul Nicolae Botgros a spus că l-a cunoscut pe Iurii Gorșcov în 1975, cînd, împreună cu Ansamblul ”Joc”, au efectuat un turneu în Australia. ”Era un om cu un suflet extraordinar, iubea tot ce e legat de artă. Grație lui, avem dansatori de talie internațională”, a remarcat Nicolae Botgros.
În cadrul mitingului de doliu, care a avut loc la Palatul Național ”Nicolae Sulac”, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a menționat că Iurii Gorscov a deținut cel mai înalt titlu, pe care i-l poate acorda unui artist doar discipolii săi – cel de tată spiritual. ”Coregrafia noastră a fost întotdeauna în avangardă. Ne-am mîndrit mereu cu faptul că avem o școală de dansuri populare, o școală de balet de performanță, și aceasta, în mare măsură, datorită maestrului Iurii Gorșcov”, a constatat Sergiu Prodan. În context, șefa Departamentului Artă coregrafică și performanță motrică de la AMTAP, Zoia Guțu a propus să i se confere numele lui Iurii Gorșcov Colegiului Național de Coregrafie, pe care artistul și pedagogul l-a fondat.
Iurii Gorșcov s-a născut pe 27 iunie 1944 în satul Prosvet, raionul Ketovo, regiunea Kurgan. A absolvit secția de dansuri populare a Colegiului de Muzică ”Ștefan Neaga” (1962). Din 1963 este solist al Ansamblului ”Joc”. În 1982 i s-a conferit titlul de Artist Emerit din RSSM. În anii 1991-2016 a fost director al Colegiului Național de Coregrafie din Chișinău. Iurii Gorșcov a fost înmormîntat la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din Chișinău.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1911
- Populația:
- 1010 locuitori
Băiuş este un sat şi comună din raionul Leova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cociulia Nouă și Băiuş. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Leova și la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1010 oameni. Satul Băiuș a fost menționat documentar în anul 1911.
Comentarii
(0)