15 august 2023, 14:30 Personalități views 70545
15 august 2023, 14:30 Personalități views 70545

In memoriam Veniamin Apostol

Astăzi, actorul şi regizorul Veniamin Apostol ar fi împlinit 85 de ani.

Născut la 15 august 1938 în satul Dubna, raionul Soroca, Veniamin Apostol a absolvit şcoala republicană de iluminare culturală „E. Sîrbu” din oraşul Soroca în anul 1955, apoi Institutul de Arte „G. Muzicescu” din Chișinău (1964), apoi a studiat la Institutul de Stat de Artă Teatrală „A. Lunacearschi” din Moscova (1969), clasa profesorului Anatolii Efros. În acelaşi an şi-a început cariera artistică la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” (fostul Teatru Academic „A. S. Puşkin”). La sfîrşitul anului 1970 Veniamin Apostol a devenit director artistic al teatrului.

Pe parcursul anilor 1969-1977 şi 1981-1985 a fost regizor la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, din anul 1985 – regizor-şef al Teatrului Dramatic Rus „A. P. Cehov”.

A debutat în anul 1969 cu spectacolul ,,Noaptea privighetorilor”, de B. Ejov. Printre piesele de teatru montate de Veniamin Apostol se numără: ,,Unde eşti, Campanela”?, „Curajul bărbaţilor” (A. Marinat), „Tache, Ianke şi Cadîr” (V. Ion Popa), „Toate trei anotimpurile” (A. Busuioc), „Preşedintele”, „Pomul vieţii”, „Abecedarul”, „Destinul”, „Sperietoarea” (D. Matcovschi), „Mîrţoaga cu clopoţei”, „Casa mare” (I. Druţă), „Cîrlanii” (C. Negruzzi), „Kir Ianulidi” (V. Alecsandri).

A promovat şi a susţinut prin toate mijloacele posibile dramaturgia naţională, creînd împreună cu scriitorii Dumitru Matcovschi şi Ion Druţă o serie de spectacole de excepţie, care au intrat în fondul de aur al teatrului naţional. A jucat mai multe roluri în filme, creînd personaje de neuitat. A susţinut doctoratul la GHITIS în anul 1977, a activat în calitate de profesor la Institutul de Arte din Chișinău. A publicat articole şi studii în scopul de a atrage şi a promova arta teatrală.

Timp de 9 ani Veniamin Apostol a fost preşedintele Uniunii Teatrale, în anii 1991-1999 a fost rector al Institutului de Arte din Chișinău. În calitatea sa de deputat al Sovietului Suprem al URSS, împreună cu alţi intelectuali şi patrioţi moldoveni a apărat demnitatea şi onoarea poporului nostru.

Veniamin Apostol a plecat din viață la 12 decembrie 2000.

Cuvinte cheie:

actori , cinematograf , aniversarea , regizor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1597
Populația:
86 locuitori

Mîrzoaia este un sat din cadrul comunei Iurceni, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Nisporeni și la 72 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 86 de oameni. Satul Mîrzoaia a fost menționat documentar în anul 1597.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.