|
In memoriam Veniamin Apostol
Astăzi, actorul şi regizorul Veniamin Apostol ar fi împlinit 86 de ani.
Născut la 15 august 1938 în satul Dubna, raionul Soroca, Veniamin Apostol a absolvit şcoala republicană de iluminare culturală „E. Sîrbu” din oraşul Soroca în anul 1955, apoi Institutul de Arte „G. Muzicescu” din Chișinău (1964), apoi a studiat la Institutul de Stat de Artă Teatrală „A. Lunacearschi” din Moscova (1969), clasa profesorului Anatolii Efros. În acelaşi an şi-a început cariera artistică la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” (fostul Teatru Academic „A. S. Puşkin”). La sfîrşitul anului 1970 Veniamin Apostol a devenit director artistic al teatrului.
Pe parcursul anilor 1969-1977 şi 1981-1985 a fost regizor la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, din anul 1985 – regizor-şef al Teatrului Dramatic Rus „A. P. Cehov”.
A debutat în anul 1969 cu spectacolul ,,Noaptea privighetorilor”, de B. Ejov. Printre piesele de teatru montate de Veniamin Apostol se numără: ,,Unde eşti, Campanela”?, „Curajul bărbaţilor” (A. Marinat), „Tache, Ianke şi Cadîr” (V. Ion Popa), „Toate trei anotimpurile” (A. Busuioc), „Preşedintele”, „Pomul vieţii”, „Abecedarul”, „Destinul”, „Sperietoarea” (D. Matcovschi), „Mîrţoaga cu clopoţei”, „Casa mare” (I. Druţă), „Cîrlanii” (C. Negruzzi), „Kir Ianulidi” (V. Alecsandri).
A promovat şi a susţinut prin toate mijloacele posibile dramaturgia naţională, creînd împreună cu scriitorii Dumitru Matcovschi şi Ion Druţă o serie de spectacole de excepţie, care au intrat în fondul de aur al teatrului naţional. A jucat mai multe roluri în filme, creînd personaje de neuitat. A susţinut doctoratul la GHITIS în anul 1977, a activat în calitate de profesor la Institutul de Arte din Chișinău. A publicat articole şi studii în scopul de a atrage şi a promova arta teatrală.
Timp de 9 ani Veniamin Apostol a fost preşedintele Uniunii Teatrale, în anii 1991-1999 a fost rector al Institutului de Arte din Chișinău. În calitatea sa de deputat al Sovietului Suprem al URSS, împreună cu alţi intelectuali şi patrioţi moldoveni a apărat demnitatea şi onoarea poporului nostru.
Veniamin Apostol a plecat din viață la 12 decembrie 2000.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1529
- Populația:
- 1358 locuitori
Sinești este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sinești și Pojarna. Localitatea se află la distanța de 42 km de orașul Ungheni și la 95 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1358 de oameni. Satul Sinești a fost menționat documentar în anul 1529 cu denumirea Durnești.
Comentarii
(0)