22 februarie 2022, 13:30 Personalități views 1764
O Artistă Emerită din Moldova a relatat cum a ajuns să fie „vocea de aur din troleibuz”
Foto: newsmaker.md
22 februarie 2022, 13:30 Personalități views 1764

O Artistă Emerită din Moldova a relatat cum a ajuns să fie „vocea de aur din troleibuz”

Artista Emerită Vera Mereuță, vocea de aur a Radio Moldova, profesoară la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, într-un interviu exclusiv pentru Noi.md ea a povestit cum a devenit "vocea" din troleibuz - vocea care răsună în transportul public și le spune pasagerilor ce stație urmează.

”La un moment dat telefonează directorul adjunct al RTEC, domnul Puiu, eram prodecan al facultății, într-un fel persoană responsabilă, de aceea mi-a telefonat și mă întreabă dacă nu am putea și noi să le facem un serviciu. Ce anume? Sigur că da! Zice, noi avem nevoie de niște voci care să ne anunțe stațiile. Bine! M-am înțeles din ajun cu niște studenți, în prag de absolvire, din anul patru. În ei aveam toată încrederea, vocile deja erau bine educate, dicție perfectă, gîndirea logică pusă la punct. Aveam în ei toată încrederea, iar în ziua următoarea urma să mergem la Regia Transport Electric și Chișinău”, își amintește Vera Mereuță, transmite Noi.md.

Potrivit ei, în ajun, băieții au avut premieră, spectacol de licență și, evident, că după spectacol nu doar obosiți, ci mai mult emoționați, înflăcărați, plini de acest stres pozitiv, au marcat cumva acest moment, și a doua zi și-au permis să doarmă pînă mai tîrziu.

”Telefonez la unul, telefonez la altul – tăcere totală. Doamne, ce mă fac? Eu la această oră am lecții cu clasa lui Titus Jucov, studenți în anul II – păpușari. Anul II încă sînt neformați, nu au nici cunoștințe, nici deprinderi suficiente. Bine, dar nu am încotro trebuie să răspund la solicitarea domnului Puiu.

Îmi iau eu patru studenți din anul II, două fete și doi băieți și ne ducem. Ne pune domnul Puiu un text, încercăm. O activitate total necunoscută, pentru mine ca pentru mine, dar pentru studenți - absolut. Ce trebuie să facă, încerc să le vin în ajutor, încerc să le explic și ei, mititeii, cu jumătate de gură – Urmează stația...

Și domnul la un moment dat mă întreabă:

”Studenții dumneavoastră au mîncat azi dimineață?” Nu știu, băieți, ați mîncat ceva? Nu au reușit sau, cum mai sînt studenții, nu întotdeauna prea au ce pune la inimioară. Și atunci domnul Puiu le zice: ”Coborîți jos, la cantina noastră, spuneți că eu v-am trimis”.

Și, între timp, domnul Puiu merge la domnul director, îi spune care este situația și probabil, știind de vocea mea, mă cheamă să mergem la domnul Morgoci, directorul de atunci al RTEC și îmi propun ei să imprim eu, să fac eu aceste anunțuri. Zic nu știu, nu știu. Mă gîndeam dacă este etic, ditamai artistă emerită, profesor universitar. Le spun, nu știu, trebuie să vorbesc cu șeful meu!”Spuneți numărul de telefon,vorbesc eu cu șeful dumneavoastră”

Dar șeful meu este soțul meu, și pentru că soțul meu este redactor de specialitate, toată viața lui a lucrat cu cuvîntul scris, a redactat și a tradus sumedenie de cărți și evident că eu am ținut tot timpul cont de opinia lui. Și deși la radio aveam consiliu artistic, consiliul meu artistic de acasă era cel mai autoritar. Dacă așa nu se poate, atunci nu se poate! Îi telefonez, îl întreb, el se gîndește puțin și îmi spune: ”De ce nu, acceptă!”. Îi zic, domnul Morgoci, șeful mi-a permis.

Astfel, colaborăm din 2016, dacă nu greșesc, și ultimul anunț chiar ieri l-am făcut pentru o stație. Și uite că astfel am ajuns să mă numească studenții – ”Vocea Capitalei”, așa am ajuns să fiu vocea din troleibuz”, a povestit Mereuță.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Vera Mereuță , voce , troleibuz

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1853
Populația:
1464 locuitori

Sofia este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Sofia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Hîncești și la 56 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1464 de oameni. Satul Sofia a fost menționat documentar în anul 1853.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.