14 decembrie 2021, 16:30 Personalități views 1720
Iurie Sadovnic ar fi împlinit 70 de ani
14 decembrie 2021, 16:30 Personalități views 1720

Iurie Sadovnic ar fi împlinit 70 de ani

Interpretul de muzică ușoară Iurie Sadovnic, Artist al Poporului, deținător al "Ordinului Republicii", laureat al Premiului Național, ar fi împlinit astăzi 70 de ani.

Cu această ocazie, în perioada 11-12 decembrie, la Centrul de Cultură și Artă "Ginta Latină" a avut loc Festivalul Folk'n Chișinău, ediție dedicată regretatului cîntăreț. Solicitată de MOLDPRES, cîntăreața Zinaida Julea a menționat că artistul a fost un creator de frumos. "Va trebui să treacă mult timp ca să mă împac cu gîndul că Iurie Sadovnic a rămas doar o amintire", a remarcat Zinaida Julea.

Iurie Sadovnic s-a născut pe 14 decembrie 1951 în satul Jura, raionul Rîbniţa, apoi a copilărit și crescut în satul Susleni, raionul Orhei, unde a absolvit Școala medie. A urmat studiile la Institutul de Arte „G. Musicescu", pe care nu le-a finalizat. A fost solist al mai multor ansambluri vocal-instrumentale - „Haiducii din Susleni", „Haiducii" de la Institutul de Arte (1968-1973), „Sonor" (1973-1976), „Contemporanul" (1977-1981) şi „Bucuria" (1980-1983), toate constituind etape firești în devenirea formației care l-a înscris pentru totdeauna în galeria marilor Artiști - „Legenda" (1983-1996).

De-a lungul carierei artistice a evoluat pe diverse scene de acasă și din lume, dar și pe scenele improvizate din sutele de sate ale Moldovei. A fost mereu alături de oameni, pășind în ritmul timpului și al evenimentelor ce ne-au marcat pe toți în ultimii 30 de ani. Era o prezență activă la Cenaclul „Dialog" de la Uniunea Scriitorilor, iar în piesele sale nu o dată s-a regăsit vibrația vremurilor și a încercărilor prin care a trecut țara noastră.

„Mi-e dor de tine, mamă” și „Faţa pîinii”, „Andrii Popa” și „Demnitate”, „Drago! O, Tee” și „Oglinda clipelor”, „Meditație” și „Cît trăim pe-acest pămînt” sînt doar cîteva dintre șlagărele cu care Iurie Sadovnic va rămîne în istoria muzicii naționale și pe care le-a adunat în albumele „Legenda”, „Enigmatica femeie”, „Masa de piatră”, „În limba ta” (pe versuri de Grigore Vieru), „Liniștea Patriei mele”. A trăit în și din poezie, inspirîndu-se din marii poeți ai neamului. Din această inspirație s-a născut și propriul volum de poezie „Am să plec în codrul verde” (1999). Iar cel din urmă album, intitulat simbolic „Evadare”, a devenit între timp testamentul regretatului om de artă. Iurie Sadovnic a lansat şapte CD-uri: „Legenda”,  „Masa de piatră”, „Enigmatica femeie”,  ”Vrabia” (pe versurile poetului rus Nikolai Rubţov), „În limba ta”„ (pe versurile lui Grigore Vieru), „Evadare” şi „Balada Bărbaţilor”. A realizat un film despre viaţa şi opera lui Nikolai Rubţov, împreună cu regizorii Constantin Munteanu şi Ştefan Bulicanu şi operatorul rus  Aleksei Pravotorov.

Pentru meritele deosebite în dezvoltarea artei muzicale, în activitatea de creație și contribuția la procesul de renaștere națională, Iurie Sadovnic a fost distins cu titlurile onorifice Artist Emerit (1984) și Artist al Poporului (2011), cu medaliile „Meritul Civic” (1993) și „Mihai Eminescu” (2000), și cu „Ordinul Republicii” (2015). În 2017 a devenit laureat al Premiului Naţional. Este cetăţean de onoare al satului Susleni. 

Iurie Sadovnic s-a stins din viață la 7 iunie 2021, la vîrsta de 69 de ani, și a fost înmormîntat cu onoruri militare la Cimitirul Central Ortodox de pe str. Armenească din capitală.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

Iurie Sadovnic , interpret , aniversarea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1704
Populația:
6050 locuitori

Dubăsarii Vechi este un sat şi comună din raionul Criuleni. Dubăsarii Vechi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Criuleni și la 36 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 6050 de oameni. Satul Dubăsarii Vechi a fost menționat documentar în anul 1704.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.