08 aprilie 2023, 13:30 Personalități views 4771
20 ani de la trecerea în neființă a lui Nicolae Sulac
08 aprilie 2023, 13:30 Personalități views 4771

20 ani de la trecerea în neființă a lui Nicolae Sulac

În data de 8 aprilie, acum 20 ani, o lume întreagă a rămas îndurerată la aflarea veștii că a murit marele artist al poporului, Nicolae Sulac.

Artistul a pierdut lupta cu viața în urma unui atac cerebral, transmite Noi.md.

Maestrul Nicolae Botgros îşi aminteşte cu multă căldură de artistul Sulac: ”Îi sînt recunoscător vieții că l-am cunoscut și că am mers pe același drum. Astăzi îl comemorăm pe marele Nicolae Sulac, 18 ani au zburat de cînd artistul a trecut în neființă, iar noi încă nu am învățat să trăim fără de el. Îl ascultăm, îl cîntăm și ne amintim de ce a fost și ce spunea, de cele mai mult ori cu zîmbetul pe buze. Povestiți copiilor, nepoților voștri despre Nicolae Sulac, el nu este “trecut”, el a fost și este “prezent”.

 Nicolae Sulac s-a născut în data de 9 septembrie 1936 în satul Sadîc din raionul Cantemir şi s-a stins din viaţă la data de 8 aprilie 2003. Artistul a fost înmormîntat în Cimitirul Central din Chișinău.

Activitatea sa artistică a început-o în cadrul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești, și anume în cadrul capelei corale „Doina” (din 1959). În 1965 Nicolae Sulac devine solist al ansamblului „Fluieraș”, ansamblu care a lansat mulți interpreți de muzică populară din Moldova. În anii 70 și începutul anilor 80 concertează în calitate de solist al ansamblului „Lăutarii”.

Nicolae Sulac este laureat al premiilor Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS), artist al poporului al R.S.S.M. și ulterior al Republicii Moldova, cavaler al Ordinului Republicii (1992).

În anul 2002 a creat un fond de susținere a muzicii populare.

În 2007, postum, a apărut pe piață albumul „La o margine de drum” a lui Nicolae Sulac.

Fiica sa, Doina Sulac, la fel este interpretă.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Nicolae Sulac , moarte

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1794
Populația:
2816 locuitori

Cania este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Iepureni și Cania. Localitatea se află la distanța de 2 km de orașul Cantemir și la 118 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2816 oameni. Satul Cania a fost menționat documentar în anul 1794.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.