|
Compozitorul Petre Teodorovici ar fi împlinit 74 de ani
Regretatul compozitor și interpret de muzică ușoară Petre Teodorovici, Maestru Emerit în Arte, deținător al Ordinului "Gloria Muncii", ar fi împlinit astăzi 74 de ani.
S-a născut la 18 mai 1950 în orașul Leova, în familia profesorului de muzică Cristofor Teodorovici. Este fratele mai mare al regretatului compozitor Ion Aldea-Teodorovici, împreună cu care au semnat câteva piese. A absolvit Școala medie de muzică de la baștină, unde a învățat vioara (1968), apoi a studiat la secția Teoria muzicii la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga" din capitală. Concomitent, a studiat și, facultativ, compoziția cu Eugen Doga. A continuat studiile la Facultatea de dirijat coral la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu" din Chişinău (1968-1973).
Petre Teodorovici și-a început activitatea în calitate de educator-metodist la Leova (1971-1972). Apoi a fost profesor la Institutul Pedagogic „Alecu Russo" din Bălţi (1972-1973) şi regizor la Centrul Tineretului „Iuri Gagarin" din Chişinău (1974-1975).
A activat ca director artistic la mai multe ansambluri: „Bucuria", Filarmonica Națională din Chișinău (1975-1982); „Ceremoş" (cu Aurica şi Lidia Rotaru), Filarmonica din Cernăuţi (1983-1984); „Ecou", Centrul Tineretului din Chișinău (1984-1989); „Teo-Dor". Popularitatea i-a adus-o cântecul „Melancolie".
A scris melodii pe versurile poeților Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Anatol Ciocanu, Simion Ghimpu, Ion Hadârcă ş.a. Din colaborarea cu scriitorii a semnat o serie de cîntece, care au devenit şlagăre: „Santa Maria Maggiore", „Scrisul nostru", „De ce?", „Veniţi acasă", „Ultima oră" ş.a.
Piesele sale au fost şi mai sînt interpretate de Sofia Rotaru, Ion Suruceanu, Nina Crulicovschi, Gheorghe Ţopa şi alţi cîntăreți. Cu piesele compozitorului Petre Teodorovici şi-a început cariera interpretul rus Filip Kirkorov, în 1980. Cîntecele compuse de Petre Teodorovici s-au bucurat de popularitate pe marile scene la festivaluri muzicale din Rusia, România, Slovacia, Finlanda, Cuba, Argentina, Italia. A scris şi muzică de filme şi pentru spectacole.
Pentru melodia „Maria" a luat Marele Premiu la Festivalul de la Mamaia, România. A fost distins cu titlul onorific „Maestru al Artei" (1989) şi ordinul „Gloria Muncii" (1996).
Compozitorul Petre Teodorovici s-a stins din viaţă la 5 iulie 1997 la Chişinău. El a fost înmormântat la Cimitirul Central de pe strada Armenească din capitală.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1446
- Populația:
- 522 locuitori
Trestieni este un sat din cadrul comunei Colicăuţi, raionul Briceni. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 522 de oameni. Prima atestare documentară a satului Trestieni datează din iunie 1446. La acea dată satul se numea Trestiana şi se afla în componenţa ţinutului Hotin.
Comentarii
(0)