19 iunie 2024, 11:30 Personalități views 5667
Muza principalului abstracționist american este originară din Moldova (Foto)
19 iunie 2024, 11:30 Personalități views 5667

Muza principalului abstracționist american este originară din Moldova (Foto)

19 iunie este ziua comemorării soției "principalului" abstracționist american, Lee Krasner.

Pictorița, care acasă era numită Lena, s-a născut într-o familie hasidică religioasă de imigranți evrei din Moldova. Lee Krasner a început să studieze pictura în anul 1929, iar din anul 1937 pînă în 1940 a studiat la prestigioasa Școală de Arte Plastice, la Hans Hoffmann. În această perioadă Lee Krasner creează primele sale pînze abstracte, începe să participe la expoziții în colaborare cu grupul "Abstracționiștilor americani".

Din moment ce-l cunoaște pe Jackson Pollock, activitatea de pictoriță a Lee Krasner scade simțitor, la început. Perioada anilor 1942-1945, cînd cuplul căsătorit închiria împreună un studio de artă din strada 8, Krasner a desemnat-o ca una, practic, "lipsă" din creaţia ei - atît de puține au fost realizate de ea în această perioadă.

În anul 1946 cuplul s-a mutat la Long Island, unde locuiesc destul de retrași. Aici, L. Krasner reușește să creeze prima sa serie de picturi abstracte semnificative - "Miniatures" (en. Little Images, 1948-1950), în care ea renunță la elementele de cubism și creează așa-numita pictură "hieroglifică" (cum o numise ea).

Predilecția pentru caligrafie și automatismul suprarealist apropie opera lui Lee Krasner de a unor asemenea artiști precum: Mark Toby și Bradley Walker Tomlin. În anul 1949 "Domnul și Doamna Jackson Pollock" participă la o expoziție de grup la Galeria Sydney Janis "Pictori: soț și soție".

În octombrie 1951 a avut loc prima expoziție separată a lucrărilor lui Lee Krasner la Galeria Betty Parsons. În termeni comerciali, expoziția nu s-a justificat, tablourile s-au vîndut prost, iar J. Pollock trece la un proprietar de galerii mai prosper, la Sydney Janice. După soțul ei, s-a văzut nevoită să părăsească Galeria Parsons și Lee. În anul 1953, a creat o serie de desene pe alb-negru, dar, nemulțumită de rezultat, le-a distrus pe toate.

Cîteva săptămîni mai tîrziu, revenind în studio și examinând cu atenție fragmentele rămase, Lee Krasner creează din ele o serie de colaje, expoziția cărora, în anul 1955, la prestigioasa Galerie Stable a avut un mare succes.

Lee Krasner era o persoană extrem de autocritică și dedicată în totalitate artei. Fără îndoială, în lucrările lui Krasner este simțită influența lui Pollock, dar nu trebuie să uităm că opinia ei era singura importantă pentru el. Anume ea a fost acea care l-a descoperit pentru lumea întreagă pe genialul pictor, iar el însuși, cînd va fi destul de tîrziu, va recunoaște că ar fi murit fără ea. Asta pentru că Lee i-a fost alături lui Jackson în cele mai dificile momentele ale vieții sale, reușind să-l scoată din abisul de nepătruns. Dragostea ei a devenit salvare pentru Pollock și suferință pentru ea însăși.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

personalitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1517 locuitori

Terebna este un sat şi comună din raionul Edineţ. Terebna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la o distanță de 18 km de oraşul Edineţ, la 14 km de stația de cale ferată Brătușeni și la  220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1517 oameni. Prima mențiune documentară a Terebnei datează din 17 aprilie 1429, fiind pomenită în actul de danie  a satelor Zubricăuți și Ivancăuți către Radu grămătic.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.