|
Scriitorul Ion Gheorghiţă, comemorat la Chișinău (Video)
Poetul, traducătorul, eseistul şi dramaturgul Ion Gheorghiţă a fost comemorat în această săptămînă la Uniunea Scriitorilor din Moldova în ziua în care el ar fi împlinit 80 de ani.
Potrivit preşedintelui Uniunii Scriitorilor din Moldova Arcadie Suceveanu, Ion Gheorghiță a făcut parte din generația 60-70.
"El a excilat mai cu seamă în literatura pentru copii și în poezia cu formă fixă, dar și ca traducător. A avut un dar deosebit de a comunica cu copiii, știa să se identifice cu psihologia și cu logica infantilă. Întîlnirile sale în școli, grădinițe erau niște spectacole poetice", a spus Suceveanu.
La rîndul său, scriitorul Ion Ciocan a spus că Ion Gheorghiță a fost un argint viu care a știut nu doar să încînte copiii, dar și să slăvească patria noastră.
"A fost un argint viu, se mișca între colegi ca un om care avea treabă peste tot. A fost în rîndul acelor care au inițiat mișcare de renovare în sînul scriitorimii. În poezia pentru adulți, Ion Gheorghiță a cîntat patria sovietică. Acea nemărginire de ape și cîmpii. Dar a cîntat și Moldova noastră. Ion Gheorghiță are și poezii care sînt bune și astăzi, pot fi recomandate și astăzi elevilor. Acestea pot fi date drept exemplu de poezie inspirată de pe meleagurile noastre străbune", a spus Ion Ciocan.
Pe de altă parte, fiica sa, Cezara, spune că tatăl ei a iubit la nebunie copiii și oamenii.
Scriitorul și cineastul Mihai Poiată a remarcat faptul că regretatul poet a fost un om cu caracter care a știut să fie activ nu doar acasă în bucătărie, dar și la tribună, în fața oamenilor.
"A fost un om cu caracter. El a știut să fie sclipitor prin luările lui de cuvînt. A avut un spirit civic pronunțat, activ... Fiindcă noi sîntem buni de vorbit lucruri curajoase la bucătărie, Ion Gheorghiță a avut curajul să le spună de la tribună. El rămîne un exemplu de scriitor care se implică în viața comunității", a adăugat Mihai Poiată.
Ion Gheorghiţă s-a născut la 2 aprilie 1939 în comuna Larga. În 1963 a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii de Stat din Cernăuţi. A debutat editorial concomitent cu volumele de versuri „Nelinişti matinale" şi „Mărul discordiei". A editat mai multe cărţi de poezie şi publicistică: „La marginea cîmpiei", „Simplu", „Ecoul de a doua zi", „Întemeierea frunzelor", „Dan de piatră" ş.a. A decedat în condiţii neelucidate în noaptea de 28 spre 29 noiembrie 1991, la Chişinău.
Anul trecut, datorită implicării echipei Noi.md, dar și a mai multor voluntari, placa comemorativă în memoria lui Ion Gheorghiță a fost reinstalată pe fațada casei unde a locuit renumitul om de cultură.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1925
- Populația:
- 1454 locuitori
Cîrnăţenii Noi este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cîrnăţenii Noi și Sălcuţa Nouă. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Căușeni și la 63 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1454 de oameni. Satul Cîrnăţenii Noi a fost menționat documentar în anul 1925.
Comentarii
(0)