|
Top-10 politicieni care au optat pentru o carieră diplomatică
Chiar dacă s-au remarcat în politică, acumulînd o experiență bogată, la un moment dat, unii politicieni au acordat preferinţă diplomaţiei.
TRIBUNA a elaborat un clasament convenţional în acest sens, pe care-l propunem atenţiei dvs.
1. Oleg Serebrian
Oleg Serebrian este politolog, scriitor, diplomat, dar și politician. În cariera sa profesională, Serebrian a lucrat în mai multe funcții legate de Ministerul Afacerilor Externe. Totuși, din 2001 pînă în 2009 a fost liderul Partidului Social-Liberal, iar din 2005 pînă în 2010 a fost deputat în Parlamentul RM. În 2010 s-a retras în diplomație. Astfel, din iulie 2010 pînă în iulie 2015 a fost Ambasadorul RM în Franța și delegat permanent al RM la UNESCO. Ulterior, la 13 noiembrie 2015 a fost numit prin decret prezidențial Ambasador al Republicii Moldova în Germania, funcție deținută și în prezent. Serebrian a fost şi prim-vicepreşedinte al PDM, după fuziunea PSL (în 2009) cu acest partid.
2. Victor Sorocean
Victor Sorocean de profesie este economist. În cariera sa profesională a deţinut mai multe funcții importante, precum: viceprimar al municipiului Bălți (1995-1998), dar și două mandate a cîte trei ani de deputat și anume: 1998 – 2001 – pe listele PCRM, 2014 – 2017 pe listele PSRM. Din mai 2017, Victor Sorocean s-a retras în diplomație, fiind numit Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Belarus și Reprezentant Permanent și Plenipotențiar al Republicii Moldova pe lîngă organele statuare și alte organe ale CSI.
3. Andrei Neguța
Andrei Neguță de profesie este chimist, politolog. Are o carieră politică și diplomatică fulminantă – de mai multe ori a revenit în politică și a plecat în diplomație. El a fost deputat în două mandate și anume între 2001 şi 2002 – pe listele PCRM, iar din 2014 pînă în 2017 – pe listele PSRM. Totodată, Andrei Neguța a fost contra-candidatul Zinaidei Greceanîi (ambii înaintați de PCRM) în cea de-a doua tentativă a alegerilor prezidențiale eșuate din mai-iunie 2009. Pentru prima data a plecat în diplomație, în calitate de Ambasador al RM în Franța și prin cumul în Spania și Portugalia (2003 – 2006). Ulterior, a fost Ambasador al RM în Federația Rusă – din mai 2009 pînă în aprilie 2012, dar a fost rechemat de președintele interimar, Mihai Ghimpu, pe motiv că ar fi loial intereselor PCRM și nu statului. În mai 2017, și-a început un nou mandat în calitate de Ambasador al RM în FR, însă în decembrie MAEIE, Andrei Neguţă, a fost rechemat în RM pe o perioadă nedeterminată. Deocamdată, este la Chișinău.
4. Oleg Țulea
Un alt politician care s-a retras în diplomație este Oleg Țulea. De profesie este politolog, magistru în ştiinţe politice. A deținut funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova între anii 2005 şi 2009 și din 2011 pînă în 2014. A fost și viceministru al Tineretului și Sportului între septembrie 2009 și iunie 2011. A făcut parte din Partidul Democrat din Moldova, fiind președinte al organizației de tineret al PDM („Tineretul Democrat"). În prezent, Oleg Țulea este Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Ungaria, și prin cumul Ambasador în Croaţia, Slovenia și Bosnia și Herțegovina.
5. Vasile Bumacov
Un alt cunoscut politician care s-a retras în diplomație este Vasile Bumacov. De profesie este inginer. A îndeplinit funcția de ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare din ianuarie 2011 pînă în februarie 2015. Din februarie 2016, este Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Japonia. A fost membru al Partidului Liberal Democrat din Moldova.
6. Victor Osipov
Și Victor Osipov a plecat din politică în diplomație. De profesie este jurnalist, manager în domeniul mass-media. În anul 2005 a devenit consilier al fracțiunii parlamentare AMN și a ocupat funcția pînă în 2009, iar la alegerile parlamentare din aprilie 2009 a fost ales deputat în Parlament din partea Alianței Moldova Noastră. A deținut, în două mandate, funcția de vicepremier pentru Reintegrare – din septembrie 2009 pînă în ianuarie 2011 și din februarie 2015 pînă în ianuarie 2016. În decembrie 2009, Victor Osipov a devenit prim-vicepreședinte al AMN, însă în 2011 și-a anunțat retragerea din activitatea politică, iar peste o lună partidul a fuzionat cu PLDM. În 2014, Victor Osipov a fost managerul campaniei electorale a Partidului Democrat din Moldova pentru alegerile parlamentare din toamna anului 2014. Din martie 2017, Victor Osipov este Ambasador al RM în Austria și prin cumul în Republica Slovacă.
7. Dumitru Braghiș
Dumitru Braghiș de profesie este economist, inginer-electrician, dar a reușit să acumuleze și o experiență bogată în domeniul politic, după care s-a retras în diplomație. Pînă la diplomație însă, Dumitru Braghiș a fost viceprim-ministru al Economiei și Reformelor, director general al Departamentului relații economice externe, prim viceprim-ministru al Economiei și Reformelor. În perioada 1999-2001 a îndeplinit funcția de Prim-ministru al RM. În alegerile din 2001, a fost cap de listă a Blocul electoral „Alianța Braghiș". Ulterior, a fost lider al Alianţei Social Democrate din Moldova, apoi copreşedinte al AMN, apoi președinte al Partidului Democrației Sociale, apoi lider al Partidului Social Democrat. A fost și deputat în Parlamentul Republicii Moldova (2001-2009). În noiembrie 2015, Dumitru Braghiș a fost numit Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă, fiind rechemat din această funcție în aprilie 2017.
8. Igor Klipii
Și Igor Klipii a fost unul din politicienii care a plecat în diplomație. De profesie este politolog. De-a lungul carierei sale profesionale a deținut mai multe funcții legate de Parlamentul RM, însă în 2001 s-a implicat plenar în politică. În mai 2001 a fost ales secretar general al Partidului Social-Liberal, iar în februarie 2008, după fuziunea PSL cu Partidul Democrat din Moldova, pînă în iunie 2010 a fost vicepreședinte al PDM. În perioada 2005-2009 a fost deputat în Parlamentul RM. Din 2010, s-a retras în diplomație, fiind Ambasadorul Republicii Moldova în Lituania, funcție deținută pînă în 2015. Din septembrie 2015, Igor Klipii este Secretar general adjunct al Parlamentului RM.
9. Ilie Vancea
Ilie Vancea este un alt politician care s-a retras în diplomație. De profesie este pedagog. În 1998 a devenit deputat în Parlament pe listele comuniștilor, iar în noiembrie 2000 acceptă funcția de ministru al Educației și Științei. În februarie 2001, Ilie Vancea din nou a fost ales deputat, însă la scurt timp a renunțat la mandat, fiind numit ministru al Învățămîntului. În februarie 2002, a fost demis din funcție. În mai 2002, Ilie Vancea a fost numit în funcția de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Belarus, iar din martie 2003 – prin cumul și în funcţia de Reprezentant Permanent şi Plenipotenţiar al RM pe lîngă organele statutare şi alte organe ale Comunităţii Statelor Independente.
10. Iulian Magaleas
Și Iulian Magaleas a fost unul dintre acei care a plecat din politică în diplomație. De profesie este pedagog, politolog. Iulian Magaleas a fost deputat în Parlamentul RM, în două legislaturi pe listele comuniștilor, în perioada 1998 – 2000, dar și o perioadă scurtă de timp în 2001 (februarie-mai). Totodată, el a fost și conducător al companiei de stat „Teleradio-Moldova". În august 2002, Iulian Magaleas a fost numit în funcţia de Consul General al RM în circumscripţia consulară pe întreg teritoriul Republicii Elene, iar în octombrie 2003 – Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Elenă, fiind rechemat din funcție în august 2007.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1437
- Populația:
- 2039 locuitori
Rădenii Vechi este un sat şi comună din raionul Ungheni. Rădenii Vechi este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 43 km de orașul Ungheni și la 98 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2039 de oameni. Satul Rădenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1437.
Comentarii
(0)